Kungen vid Gastronomiska akademiens belöningsceremoni
Den 20 januari närvarade Kungen vid Gastronomiska akademiens belöningsceremoni på Kungl. Slottet. Under ceremonin delade Kungen bland annat ut akademiens medaljer för insatser inom svensk matkultur.

Kungen anländer till Gastronomiska akademiens belöningsceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Kungen är ledamot i Gastronomiska akademien och innehar akademiens tallrik nr 17. Akademiens syfte är att värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i Sverige.
Vid dagens sammankomst deltog över 100 inbjudna gäster, däribland riksdagens talman Andreas Norlén, statsrådet Peter Kullgren samt Statens kulturråds generaldirektör Kajsa Ravin.
Kungen inledde med att hälsa gästerna välkomna och höll ett tal där han bland annat sade:
Jag är glad över att se så många av er här i dag, från politiken, myndigheter, besöksnäringen, branschföretag och stiftelser.
Ni visar att svensk mattradition är viktig.
H.M. Konungen

Kungen höll ett tal som inledning av ceremonin. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Gastronomiska akademiens belöningar för 2024
Kungen delade ut följande utmärkelser under belöningsceremonin:
- Guldmedalj: Mats Vollmer, "för utomordentliga insatser för svensk matkultur”.
- Silvermedalj: Per Nordlind,”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”.
- Guldpennan: Göran Jonsson,”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”.
- Diplom: Håkan och Maria Ström, "för högkvalitativa saltgurkor i säsong som nått stor uppskattning och nationellt renommé”.
- Diplom: Mia Johnson, ”för produktion av högkvalitativa grönsaker till många tacksamma mästerkockar i vårt land”.
- Diplom: Björn och Maria Olsson, "för exemplarisk uppfödning av hönsfåglar, ankor och gäss, med egen foderodling och gårdsslakteri”.

Kungen delade ut akademiens medaljer och diplom. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Belöningsceremonins mottagare av medaljer och diplom. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Gastronomiska akademien
Gastronomiska akademien bildades år 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. Prins Bertil var en av akademiens ledamöter. Kungen är ledamot och innehar akademiens tallrik nr 17.
Gastronomiska akademiens syfte är att värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i Sverige. Akademien delar kontinuerligt ut medaljer, diplom, pris och stipendier samt anordnar seminarier inom gastronomi.