Drottning­holms­teaterns Vänners högtids­sammankomst

Den 10 juni närvarade Drottningen vid Drottning­holms­teaterns Vänners högtidssammankomst. Vid sammankomsten delade Drottningen ut årets stipendier till sångare, musiker och dansare som har medverkat på Drottningholmsteatern.

Drottningen tillsammans med medverkande och representanter för Drottningholmsteaterns Vänner.

Drottningen tillsammans med medverkande och representanter för Drottningholmsteaterns Vänner. Foto: Markus Gårder

Drottningholmsteaterns Vänner är en ideell förening som bildades 1935 och är en av Sveriges äldsta vänföreningar. Kungen är vänföreningens beskyddare och Drottningen hedersordförande. Vänföreningen delar varje år ut utbildnings­stipendier.

Drottningen tillsammans med advokat Wilhelm Lüning, ordförande i Drottningholmsteaterns Vänners styrelse.

Drottningen tillsammans med advokat Wilhelm Lüning, ordförande i Drottningholmsteaterns Vänners styrelse. Foto: Anders Wiklund/TT

Drottningholms Slottsteater

Drottningholms Slottsteater uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika. Byggnaden gömmer en lekfull interiör. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier-maché och pilastrar av gips. Scenen har ett maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Gångspel, valsar, trummor, block, rep och motvikter får det stora maskineriet att arbeta. Det finns ett trettiotal scenbilder bevarade - en kulissvärld anpassad till 1700-talets repertoar.