Kronprinsessan delade ut Astrid Lindgren Memorial Award

Vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 4 juni delade Kronprinsessan ut Astrid Lindgren Memorial Award till den läsfrämjande australienska organisationen Indigenous Literacy Foundation (ILF). Vid ceremonin närvarade även kulturminister Parisa Liljestrand.

Kronprinsessan tillsammans med ILF:s representanter Natalie Ahmat, styrelseordförande, Ben Bowen, vd och Suzy Wilson, grundare.

Kronprinsessan tillsammans med ILF:s representanter Natalie Ahmat, styrelseordförande, Ben Bowen, vd och Suzy Wilson, grundare. Foto: Keith Rönnberg/SPA

Astrid Lindgren Memorial Award instiftades av Sveriges regering 2002 och delas årligen ut till en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag.

Årets mottagare, Indigenous Literacy Foundation (ILF), erbjuder barn bland Australiens urfolk tillgång till bra litteratur för att öka läsandet och läsförmågan.

Kronprinsessan delade ut årets pris till ILF:s vd Ben Bowen.

Juryns motivering löd:

”Med nyfikenhet och respekt arbetar Indigenous Literacy Foundation med läsning och berättande bland barn i de australiensiska urfolken. I tät samverkan med lokala samhällen lyfter de värdet av de egna språken och berättelserna. Genom att sprida böcker och stimulera läsande, berättande och skapande, bygger Indigenous Literacy Foundation läslust, stolthet, självförtroende och en känsla av tillhörighet. Alla barn har rätt till sitt språk och sin historia.”

ILF är den fjärde läsfrämjande organisationen som tilldelats Astrid Lindgren Memorial Award.

Läs mer om Astrid Lindgren Memorial Award