Kronprinsessan delade ut Crafoordpriset

Den 16 maj delade Kronprinsessan ut Crafoordpriset i astronomi och matematik vid en ceremoni på Kungl. Vetenskapsakademien.

Kronprinsessan delar ut 2024 års Craafordpris.

Kronprinsessan delar ut 2024 års Craafordpris. Foto: Patrik Lundin/Kungl. Vetenskapsakademien

Crafoordpriset delas ut i samarbete mellan Kungl. Vetenskapsakademien och Crafoordska stiftelsen i Lund. Årets pristagare i astronomi respektive matematik har ökat kunskapen om saker det mänskliga ögat inte kan uppfatta. På plats för att ta emot priset var:

  • Douglas Gough, Jørgen Christensen-Dalsgaard och Conny Aerts som har utarbetat metoder för att avslöja hemligheter om solens och stjärnornas inre.
  • Claire Voisin som har specialiserat sig på algebraisk geometri, med vars hjälp det går att beskriva former som är omöjliga att visualisera.
Beijersalen på Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm.

Beijersalen på Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm. Foto: Patrik Lundin/Kungl. Vetenskapsakademien

Kronprinsessan togs emot av Birgitta Henriques Normark och Hans Ellegren från Kungl. Vetenskapsakademien.

Kronprinsessan togs emot av Hans Ellegren och Birgitta Henriques Normark från Kungl. Vetenskapsakademien. Foto: Patrik Lundin/Kungl. Vetenskapsakademien

Kungl. Vetenskaps­akademien

Kungl. Vetenskapsakademien instiftades år 1739 och är en oberoende organisation som har till uppgift att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället. Akademien tar särskilt ansvar för naturvetenskap och matematik, men strävar efter att öka utbytet mellan olika discipliner.

Läs mer om Kungl. Vetenskapsakademien