Kronprinsessparet vid invigning av skulptur på Djurgården

I närvaro av Kronprinsessan invigde Prins Daniel i dag det fjärde permanenta konstverket till den blivande skulpturparken på Kungl. Djurgården i Stockholm. Årets verk, Osagd, är skapat av konstnären Charlotte Gyllenhammar.

Kronprinsessparet tillsammans med konstnären Charlotte Gyllenhammar och Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Kronprinsessparet tillsammans med konstnären Charlotte Gyllenhammar och Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles kulturstiftelse. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Prins Daniel, som är initiativtagare och ledamot i styrelsen, invigde den nya skulpturen i närvaro av Kronprinsessan, kulturminister Parisa Liljestrand samt allmänhet och inbjudna gäster.

Prins Daniel invigde skulpturen med ett tal.

Prins Daniel invigde skulpturen med ett tal. Foto: Anders Wiklund/TT

I sitt invigningstal sade Prinsen bland annat:

Skulpturens namn må vara Osagd, men för mig säger den mycket. Verket har en kraftfull fysisk närvaro, den är en mänsklig figur, men så gåtfull. Bekant och främmande på en och samma gång.

Den kanske kan påminna oss om de grundläggande band vi har till naturen, eller fascinationen för det övernaturliga.

H.K.H. Prins Daniel

Verket Osagd av konstnären Charlotte Gyllenhammar.

Verket Osagd av konstnären Charlotte Gyllenhammar. Foto: Anders Wiklund/TT

Verket Osagd av konstnären Charlotte Gyllenhammar är det fjärde permanenta verket som Prinsessan Estelles kulturstiftelse presenterar till den blivande skulpturparken på Rosendal. Verket är det första som har en mänsklig form, men det är inte ett porträtt av någon specifik person.

Genom installation, skulptur, fotografi och film gestaltar Charlotte Gyllenhammar ofta dilemman kring identitet, existens, utsatthet och splittring. Charlotte Gyllenhammars konstnärskap är gränsöverstigande, mångsidigt och utmärks av ett sökande bortom det medvetna.

Under invigningen talade även kulturminister Parisa Liljestrand, konstnären Charlotte Gyllenhammar samt Prinsessan Estelles kulturstiftelses verksamhetsledare Sara Sandström Nilsson.

Musik framfördes av Agnes Gyllenhammar Hederoth och Erik Brag Månsson. Konferencier var Pernilla August.

Kronprinsessan tillsammans med konstnären Charlotte Gyllenhammar, verksamhetsledare Sara Sandström Nilsson och kulturminister Parisa Liljestrand.

Kronprinsessan tillsammans med konstnären Charlotte Gyllenhammar, verksamhetsledare Sara Sandström Nilsson och kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Anders Wiklund/TT