Kungafamiljen samlad till bön för Ukraina

I dag, på årsdagen av den ryska invasionen av Ukraina, samlades medlemmar av Kungafamiljen tillsammans med ukrainare för en gemensam gudstjänst – en fredsbön – i Slottskyrkan på Kungl. Slottet.

Kungafamiljen med de medverkande i gudstjänsten i Slottskyrkan.

Kungafamiljen med de medverkande i gudstjänsten i Slottskyrkan. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Drottningen, Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia närvarade när Kungl. Hovförsamlingen arrangerade en fredsbön i Slottskyrkan på årsdagen av den ryska invasionen av Ukraina.

Gudstjänst på ukrainska och svenska

Gudstjänsten leddes av prästen Mykola Krygin från Butja och pastor i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen.

Prinsessan Sofia som ledde arbetsgruppen som arrangerade fredsbönen välkomnade till Slottskyrkan.

Prinsessan Sofia som ledde arbetsgruppen som arrangerade fredsbönen välkomnade till Slottskyrkan. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Prinsessan Sofia, som har lett arbetsgruppen bakom fredsbönen, välkomnade de församlade och sade bland annat:

Det är ett år sedan något av det värsta som kan hända ett land, ett samhälle, en by och en familj, faktiskt hände. Och som ännu inte har fått ett slut.
Något som smärtar oss alla.

Men idag samlas vi för att hylla gemenskapen och bygga hopp. Att vi tillsammans sluter upp i önskan om fred.

En stor kör, samt flera instrumentalister och vokalister, varav flertalet bestod av ukrainska flyktingar, medverkade under ledning av den ukrainska pianisten och körledaren Ivetta Irkha.

Bland gästerna återfanns bland annat Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk. Regeringen representerades av statsrådet Johan Forssell.

Unga ukrainare medverkade med sång under ledning av pianisten och körledaren Ivetta Irkha.

Unga ukrainare medverkade med sång under ledning av pianisten och körledaren Ivetta Irkha. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Bland gästerna återfanns bland annat Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk. Regeringen representerades av statsrådet Johan Forssell.

Bland gästerna återfanns bland annat Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk. Regeringen representerades av statsrådet Johan Forssell. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Ukrainska gudstjänster i Slottskyrkan

2022 upplät H.M. Konungen Slottskyrkan vid fyra tillfällen för gudstjänster för ukrainska flyktingar. Tre av gudstjänsterna var ortodoxa och en var katolsk. Den första gudstjänsten sammanföll med den ortodoxa påsken.