Kungafamiljen hedrade minnet av Förintelsens offer

Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Drottningen uppmärksammade dagen genom att besöka Judiska församlingens minnesceremoni och Kronprinsessan och Prins Daniel besökte en minnesceremoni arrangerad av Forum för levande historia.

 Drottningen lade ner en sten vid minnesmonumentet intill Stockholms stora synagoga.

Drottningen lade ner en sten vid minnesmonumentet intill Stockholms stora synagoga. Foto: Karl Gabor/Judiska församlingen

Kvällen innan den internationella minnesdagen anordnade Judiska församlingen i Stockholm en minnesceremoni i Stockholms stora synagoga. Ceremonin innehöll bland annat ljuständning, musik, tal samt ett vittnesmål från överlevaren Ruth Berlinger.

Ceremonin avslutades med att Drottningen lade ner en sten vid minnesmonumentet, som är placerat intill synagogan. I judisk tradition är det vanligt att man lägger ner stenar, vilka, till skillnad från blommor, är eviga. Stenen som Drottningen nedlade var hämtad från Drottningholm.

Minnesmonumentet över Förintelsens offer invigdes av Kungen 1998.

Läs mer om monumentet på webbplatsen för Judiska församlingens i Stockholm

Drottningen i Stockholms stora synagoga.

Drottningen i Stockholms stora synagoga. Foto: Anders Wiklund/TT

Minnesceremoni på Skeppsholmen

På den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, 27 januari, besökte Kronprinsessparet en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm. Vid ceremonin, som direktsändes av SVT, hölls tal, överlevandes vittnesmål visades och musik framfördes.

Kronprinsessan och Prins Daniel vid Forum för levande historias minnesceremoni.

Kronprinsessan och Prins Daniel vid Forum för levande historias minnesceremoni. Foto: Niklas Palmklint

Om internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.

Till toppen