Drottningen besökte Amman med Mentor

Drottningen besökte Amman i Jordanien den 24–26 oktober tillsammans med organisationen Mentor som arbetar med mentorskap för ungdomar.

Drottningen besöker ambassadör Alexandra Rydmarks residens i Amman. Under besöket fick Drottningen möta ambassadens personal och familjer.

Drottningen besöker ambassadör Alexandra Rydmarks residens i Amman. Under besöket fick Drottningen möta ambassadens personal och familjer. Foto: Sveriges ambassad i Amman

Mentor grundades av Drottningen och WHO i mitten av 90-talet och har sedan instiftandet arbetat med mentorskap för ungdomar i en värld där ungdomar får växa upp hälsosamt och drogfritt.

Under måndagkvällen närvarade Drottningen vid en prisceremoni under vilken 15 ungdomar tog emot priser för filmer och musik som de skapat. Tävlingen var arrangerad av Mentor Arabia.

Tisdag förmiddag besökte Drottningen och delegationen från Mentor en flickskola i Amman. Mentor har program på skolan och under besöket fick Drottningen höra mer om dessa samt möjlighet att möta skolelever och lärare.

Drottningen besöker Khalda Secondary School for Girls i Amman, Jordanien.

Drottningen besöker Khalda Secondary School for Girls i Amman, Jordanien. Foto: Mentor Arabia

Senare under dagen togs Drottningen emot hemma hos ambassadörsparet, Alexandra Rydmark och Hans Grundberg. I residenset fick Drottningen möta ambassadens personal, som berättade om sina olika arbetsområden. Medarbetarnas familjer var också på plats för att välkomna Drottningen till Amman.

Tisdag kväll var Drottningen och Drottningen av Jordanien hedersgäster vid en galamiddag med en auktion till förmån för Mentor Arabia. Under middagen höll Drottningen ett tal där hon bland annat sade:

When you don’t believe in yourself, you need others to believe in you. You need supportive role models, who can help you see – and realize – your full potential. And that is exactly what Mentor provides.

H.M. Drottningen

Galamiddag arrangerad av Mentor Arabia.

Drottningarna av Jordanien och Sverige var hedersgäster under en gala till förmån för Mentor Arabia. Foto: Royal Hashemite Court

Onsdagen ägnades åt interna möten med Mentor International och Mentor Arabia. I samband med dessa höll Drottningen ett tal där hon bland annat sade:

To all of you who are engaged in Mentor: thank you for your support. We have made a difference for so many. Now, let us continue to build a world with resilient youth that will flourish – for many generations to come.

H.M. Drottningen

Drottningen vid ett möte med Mentor Arabia den 26 oktober.

Drottningen vid ett möte med Mentor Arabia den 26 oktober. Foto: Mentor Arabia

Möte mellan drottningarna

Innan avresa möttes Drottningen och Drottningen av Jordanien i det kungliga residenset i Amman. Under mötet talade de båda drottningarna bland annat om Mentor Arabias arbete för ungdomar i Arabvärlden samt det kommande svenska statsbesöket till Jordanien i november.

Drottningen besökte Drottningen av Jordanien i Amman under onsdagen.

Drottningen besökte Drottningen av Jordanien i Amman under onsdagen. Foto: Royal Hashemite Court

Organisationen Mentor

Drottningen grundade organisationen Mentor tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) år 1994. Organisationen arbetar med mentorskap för ungdomar i en värld där ungdomar får växa upp hälsosamt och drogfritt.

I dag finns Mentor i Lettland, Mellanöstern, Sverige, Tyskland och USA, samt har genomfört projekt i 80 länder genom olika fältorganisationer. Drottningens besök i Amman i veckan genomfördes tillsammans med Mentor Arabia.

Läs mer om Mentor Arabia