Statsbesök från Nederländerna
På inbjudan av H.M. Konungen avlade DD.MM. Konungen och Drottningen av Nederländerna statsbesök i Sverige 11–13 oktober 2022.
Inledningen av statsbesöket
Syftet med statsbesöket är att befästa och främja de långvariga och mycket goda förbindelserna mellan Sverige och Nederländerna, som går tillbaka till 1600-talet. Länderna arbetar tillsammans för att göra Europa grönare, mer motståndskraftigt och ekonomiskt starkare. Statsbesöket kommer att fokusera på frågor om grön innovation, inklusive energiomställning och livsvetenskap, maritima relationer och jämställdhet.
De svenska och nederländska kungahusen står varandra nära. Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle har, eller har haft, faddrar från det nederländska kungahuset. Familjerna har mötts många gånger vid statsbesök och officiella besök men även i samband med privata sammankomster.
Tisdag 11 oktober
Statsbesöket inleddes när Kronprinsessparet tog emot det nederländska kungaparet på Arlanda.
Därefter togs de nederländska gästerna emot av Kungen och Drottningen på Hovstallet varefter de två kungaparen åkte i kortege genom Stockholms gator.
Högtidlig välkomstceremoni
På Kungl. Slottets inre borggård ägde en traditionell välkomstceremoni rum för Nederländernas kung och drottning. Kungarna inspekterade sedan ett grenadjärkompani ur Livgardet och nationalsångerna spelades. På borggården fanns även talmannen, de vice talmännen samt statsministern med statsråd ur övergångsregeringen för att hälsa de nederländska gästerna välkomna.
Efter välkomstceremonin hälsades det nederländska kungaparet välkomna till Sverige i Kungl. Slottets stora gästvåning av Kronprinsessan, Prins Daniel, Prinsessan Estelle, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.
Ordensutbyte
Under statsbesöket har ordnar utväxlats mellan de två kungahusen. Nederländernas Konung, som blev serafimerriddare som prins av Oranien 1993, tilldelades i dag Kungl. Serafimerordens kedja – vilket är en särskild hedersbetygelse. Nederländernas Drottning utnämndes i dag också till utländsk ledamot av Serafimerorden. Drottningen är kommendör med stora korset av Kungl. Nordstjärneorden sedan 2009.
Nederländernas Konung har i samband med statsbesöket också förlänat medlemmar av det svenska Kungahuset ordnar: Kronprinsessan tilldelades storkorset av Kungl. Nederländska Lejonorden, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia tilldelades samtliga storkorset av Kungl. Nederländska Kronorden.
I Ulrika Lovisas matsal gav Konungen av Sverige och Konungen av Nederländerna ett pressuttalande i samband med inledningen av statsbesöket från Nederländerna.
Dutch-Swedish cooperation spans over more than four centuries, beginning in 1614, when our nations signed a treaty to join forces on defence, trade and maritime affairs. I am pleased that during this state visit, steps will be taken to further strengthen our partnership on defence and security, as well as on life science and sustainable transportation.
H.M. Konungen
Sedan bjöd Kungaparet sina gäster på lunch på Kungl. Slottet.
Vasamuseet
På Vasamuseet fick Kungaparen av Sverige och Nederländerna en förevisning av Vasaskeppet.
Besöket avslutades med att man från nederländsk sida återbördade en värdefull skeppsklocka från det havererade örlogsfartyget Sophia Albertina, som sjönk utanför den nederländska kusten 1781. Nederländerna och Sverige har gemensamt en speciell relation till havet och maritima miljöer – hamnar och sjöfart lade grunden för relationerna mellan länderna genom ett sjöfartsfördrag från 1614.
Galamiddag på Kungl. Slottet
I kväll gav Kungen och Drottningen en galamiddag för det nederländska kungaparet. Middagen serverades i Karl XI:s galleri i Kungl. Slottets festvåning. Inbjuda gäster var den nederländska delegationen, representanter för det officiella Sverige, svenskar med särskild anknytning till Nederländerna med flera.
Meny
Hummer från Bohuslän med pepparrot
aromaäpplen från Drottningholms slott, forellrom och dill
*
Piggvar med pocherat ostron från Orust
mjukbakad purjolök, spetskål och smörsås
*
Kryddstekt hjortsadel från Södermanland
med endiv, stuvad silverlök och svartvinbärssky
*
Färska blåbär och blåbärskompott med citrontimjan,
vanilj- och honungsmousse med mascarponeglass
Under middagen höll Kungen ett tal, där han bland annat sade:
In times like these, close friendships and strong partnerships are more important than ever. Your Majesties: This state visit manifests the close bond between our countries, and lays the ground for further cooperation and progress. Once again, it is my great joy to extend to you a very warm welcome to Sweden.
H.M. Konungen
Onsdag 12 oktober
Andra dagen av det nederländska kungaparets statsbesök i Sverige inleddes med att kungaparen närvarade vid ett näringslivsrundabordssamtal där frågor om hur man bygger ett hållbart, motståndskraftigt och ekonomiskt starkare Europa diskuterades. I fokus stod den gröna energiomställningen, skiftande leveranskedjor och möjligheter till stärkt samarbete. I rundabordssamtalet deltog regeringsföreträdare och representanter från nederländska och svenska näringslivsorganisationer och företag.
Lunch i Stockholms stadshus
Senare på förmiddagen bjuder Stockholms stad traditionsenligt på lunch i Stockholms stadshus. Kungarna och drottningarna samt Kronprinsessparet och Prinsparet välkomnas till stadshuset av kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Lunchen intas därefter i Gyllene salen.
Värtan
På eftermiddagen fick kungaparen en demonstration av den elektriska bärplansbåten Candela, som flyger över vattnet. Företagets fartyg drivs på batterikraft och en större fartygsmodell väntas från 2023 bli en del av en ren kollektivtrafik till sjöss i samarbete med Region Stockholm.
Från Värtahamnen tog sig kungaparen därefter till Stockholm Exergi och Värtaverket. Företaget arbetar med att säkra Stockholmsregionens tillgång till värme, el, kyla och avfallstjänster.
På Stockholm Exergi fick besökarna bland annat information om bolagets planer på att bygga Europas första storskaliga anläggning för minusutsläpp, vilket betyder att man lagrar koldioxid och inte släpper ut den i atmosfären. Senast 2030 ska fjärrvärmen i Stockholm produceras till 100 procent av förnybar eller återvunnen energi.
SciLifeLab
På Karolinska institutet besökte de två kungaparen SciLifeLab – Science for Life Laboratory i Solna. Scilifelab är ett svenskt nationellt vetenskapligt centrum för storskalig forskning inom biovetenskap, medicin och miljö.
Svarsmottagning
På kvällen stod det nederländska kungaparet värd för en konsert på Stockholms konserthus med Tim Kliphuis Ensemble för sina svenska värdar och inbjudna gäster.
Torsdag 13 oktober
Tredje dagen av Nederländernas statsbesök äger rum i Göteborg. Dagen inleddes med ett besök på Lindholmen Science Park, en internationell företagspark där man inriktar sig på mobilt internet, intelligenta fordon och transportsystem samt modern media och design.
Från Lindholmen tar kungaparen färjan Eloise till residenset där Västra Götalands läns landshövding Sten Tolgfors stod värd för en lunch.
På eftermiddagen fick kungaparen en presentation av arbetet som Göteborgs hamn bedriver i utvecklingen mot en grönare sjöfart inom EU. Göteborgs hamn är den största hamnen i Norden, med över 11 000 fartygsbesök per år från fler än 140 destinationer världen över.
Avslutningsvis besökte kungaparen Volvo AB där de fick en presentation av koncernens gröna omställning, som omfattar alla delar från produktion till slutprodukt. Besöket avslutades med praktisk förevisning av såväl eldrivna lastbilar som elektrisk grävmaskin.
Avskedsceremoni på Landvetter
Statsbesöket avslutas när Kungen och Drottningen tar farväl av det nederländska kungaparet vid en avskedsceremoni på Landvetter flygplats.
Om statsbesök
Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.
Statsbesöken syftar till att lägga grunden till stärkta personliga kontakter och ökat politiskt, handels- och kulturutbyte mellan länderna. Vid ett statsbesök medföljer även statsråd ur regeringen samt en näringslivsdelegation.