Prins Carl Philip delade ut Dyslexipriset

I dag deltog Prins Carl Philp vid utdelningen av Dyslexipriset på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Prins Carl Philip överlämnar Dyslexipriset till årets mottagare Saga Lööf.

Prins Carl Philip överlämnar Dyslexipriset till årets mottagare Saga Lööf. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dyslexipriset delas ut av Dyslexiförbundet och Svensk Talteknologi. Syftet med priset är att främja insatser utöver det vanliga som bedöms leda till positiva resultat för personer med dyslexi, dyskalkyli eller andra läs-, skriv- och räknesvårigheter.

Prinsen delade ut årets Dyslexipris till Saga Lööf, 17 år, som går på samhällsvetenskapliga programmet i gymnasiet. Saga Lööf tilldelas priset för sitt engagemang för att öka medvetenheten om dyslexi. Juryns motivering lyder:

”Saga Lööf kämpar för alla elevers rätt att göra de nationella proven på det sätt som fungerar för var och en. Själv vill hon helst läsa med öronen. Med mod och envishet har hon i rättegångssalen stått upp för elever med dyslexi. Nu har hon siktet inställt på FN. Hon gör något som många andra inte vågar eller orkar, och som inte heller ska behöva göras av en skolelev. Allt för att elever med dyslexi under de nationella proven ska ha samma förutsättningar som alla andra. Hennes fokus och drivkraft handlar inte om att synas själv utan om att förändra sakfrågan i stort. Saga Lööf är en viktig kraft och en röst för så många elever. Hon bidrar till en värld där alla barn och unga får förutsättningarna att tillgodogöra sig sin utbildning på egna villkor.”

Prins Carl Philip tillsammans med årets Dyslexiprisvinnare Saga Lööf samt Dyslexiförbundets ordförande Cathrine Folcker och Anders Abrahamsson, grundare av Dyslexipriset.

Prins Carl Philip tillsammans med årets Dyslexiprisvinnare Saga Lööf samt Dyslexiförbundets ordförande Cathrine Folcker och Anders Abrahamsson, grundare av Dyslexipriset. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

I samband med ceremonin ägde ett panelsamtal rum mellan Simon Sjöholm, Inger Rålenius, Ulrika Wolff samt Mats Myrberg där samtalsämnet var "Allas rätt till läsning – ny forskning i fokus". Moderator var Matilda Westerman.

Prinsparets stiftelse

Stiftelsen bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva.

Stiftelsens arbetar inom verksamhetsområden: en tryggare nätvardag och dyslexi.

Läs mer om Prinsparets stiftelse

Om Dyslexipriset

Priset instiftades år 2015 av Dyslexiförbundet och företaget Svenskt Talteknologi. Syftet med priset är att uppmuntra och främja insatser som bedöms leda till positiva resultat för personer med dyslexi, dyskalkyli eller andra läs-, skriv- och räknesvårigheter. Personer, föreningar eller institutioner kan nomineras.

Läs mer om Dyslexipriset