Kronprinsessan beskyddare av Rosa Bandet

Lördagen den 1 oktober inleds Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. För fjortonde året i rad är Kronprinsessan beskyddare av kampanjen som pågår under oktober månad.

Kronprinsessan med årets Rosa Bandet.

Kronprinsessan med årets Rosa Bandet. Foto: Axel Öberg/Cancerfonden

Onsdagen den 14 september besökte Kronprinsessan Cancerfondens kontor i Stockholm. Under besöket fick Kronprinsessan möjlighet att träffa Cancerfondens medarbetare samt få information om Cancerfondens stödlinje samt den senaste cancerforskningen.

Kronprinsessan under besöket på Cancerfondens kontor.

Kronprinsessan under besöket på Cancerfondens kontor. Foto: Axel Öberg/Cancerfonden

Värdar för besöket var Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd Klas Kärre.

Kronprinsessan tillsammans med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström samt ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd Klas Kärre.

Kronprinsessan tillsammans med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström samt ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd Klas Kärre. Foto: Axel Öberg/Cancerfonden

Det finns cirka 200 cancersjukdomar och varje år får drygt 63 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Av dessa är omkring 7 600 besked om bröstcancer, vilket är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor. En av tio kvinnor som är 75 år har eller har haft bröstcancer. Även män kan drabbas av bröstcancer, även om det är ovanligt.

Kampanj för att bekämpa bröstcancer

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober månad och syftar till att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om cancer och väcka opinion. Pengarna som samlas in delas ut till de bästa forskningsprojekten i nationell konkurrens, oavsett cancerform.

Det rosa bandet är i dag en internationell symbol för kampen mot bröstcancer, som varje år under oktober – den internationella bröstcancermånaden – förenar och engagerar människor över hela världen.

Rosa Bandet-kampanjen har genomförts årligen sedan 2003 och för fjortonde året i rad är Kronprinsessan kampanjens beskyddare.

Årets designer av Rosa Bandet är skådespelaren och fotomodellen Emma Örtlund. 

Läs mer om Rosa Bandet