Kronprinsessan vid FN:s havskonferens
28 och 29 juni deltog Kronprinsessan vid Förenta nationernas havskonferens i Lissabon, Portugal. Havskonferensen är en uppföljning av World Ocean Conference 2017 som Sverige och Fiji var initiativtagare till.
Fokus för havskonferensen är att titta på lösningar för ett hållbart förvaltande av världens hav. Konferensen belyser också hoten mot havens hälsa, ekologi, ekonomi och förvaltning. Hoten är exempelvis försurning, nedskräpning, föroreningar, olagligt och oreglerat fiske samt förlusten av livsmiljöer och biologisk mångfald.
Vid årets havskonferens är Kenya och Portugal medarrangörer.
Seminarium om ”blå ekonomi”
Kronprinsessan inledde sitt besök med att närvara vid ett sidoevent med fokus på hur finansiering av fiske kan styras mot en så kallad blå ekonomi genom att skapa förutsättningar för lönsamma havsinvesteringar.
Svenskt-finskt event om hållbar sjöfart
Därefter tog Kronprinsessan del av sidoeventet Joining the dots between sustainable maritime logistics and planetary boundries där biståndsminister Matilda Ernkrans inledningstalade. Vid sidoeventet visade Sverige och Finland på vilket sätt länderna ligger i framkant när det gäller utvecklingen av hållbara sjöfartslösningar.
Som avslutning på förmiddagen lyssnade Kronprinsessan till en dialog om hur man kan stärka hållbara havsbaserade ekonomier, särskilt utvecklingsländer på små öar.
Efter lunch besökte Kronprinsessan och biståndsminister Matilda Ernkrans en monter där organisationen Håll Sverige Rent presenterade det digitala spelet ”No time to waste – escape the plastic pollution”.
Därefter träffade Kronprinsessan och biståndsministern Sylvia Earle, president and chairman of Mission Blue / The Sylvia Earle Alliance för ett samtal kring haven samt den forskning som Sylvia Earle bedrivit.
Dagen avslutades med att Kronprinsessan och biståndsministern deltog vid ambassadör Helena Pilsas mottagning på svenska residenset i Lissabon.
Frukostmöte om korallreven
Kronprinsessan inledde sin andra dag vid havskonferensen med att delta vid i ett frukostmöte arrangerat av The International Coral Reef Initiative som beskrev vilka åtgärder som krävs för att rädda korallreven samt en handlingsplan presenterades för de kommande tre åren.
Därefter fick Kronprinsessan och ambassadör Pilsas en guidad promenad i Alfama, ett av Lissabons äldsta områden.
Lansering av SeaBOS rapport
SeaBOS (Seafood Business for Ocean Stewardship) är ett samarbete mellan forskare och tio av världens största fisk- och skaldjursföretag. SeaBOS syfte är att driva ett globalt arbete för en hållbar produktion av fisk och skaldjur, samt hälsosamma hav.
Vid ett evenemang under havskonferensen lanserade SeaBOS sin rapport om det arbete som gjorts under de fem år som gått sedan initiativet startade. I samband med lanseringen höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sade:
We need to see action that inspires hope. We need to believe that change is possible. And we need our children and grandchildren to know, they can count on us. That the promises we make, are promises that will be kept.
H.K.H. Kronprinsessan
Möte med presidenten och Jerónimos-klostret
På eftermiddagen tog Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa emot Kronprinsessan vid ett företräde på presidentpalatset.
Därefter besökte Kronprinsessan Jerónimos-klostret och fick en guidad visning. Klostret är klassat som världsarv och har en central plats i portugisisk historia.
På kvällen närvarade Kronprinsessan vid en högnivåmiddag med Friends of the Ocean i Lissabon Oceanarium. Portugals regering och ambassadör Peter Thomson, UN SG Special Envoy for the Ocean, stod som värdar för middagen.
FN:s globala hållbarhetsmål
Kronprinsessans engagemang i miljö- och klimatfrågor ledde till att Kronprinsessan 2016–2019 verkade som en av 17 ambassadörer, utsedda av Förenta Nationernas dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon, för arbetet med de globala målen för hållbar utveckling.
Kronprinsessan är numera ambassadör emerita för de globala målen och fortsätter i den rollen att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.
Läs mer om de globala målen och Agenda 2030 på regeringens hemsida samt hos Förenta Nationerna.