Statsbesök från Finland
17 maj inleddes ett två dagar långt statsbesök från Finland. President Sauli Niinistö, tillsammans med fru Jenni Haukio, besökte Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Presidenten åtföljdes av en delegation med representanter för regering och näringsliv.
Syftet med statsbesöket var att bekräfta de goda relationerna mellan Sverige och Finland, samt lyfta fram de omfattande samarbeten som pågår och som kan utvecklas ytterligare. Det gäller bland annat inom krisberedskap och civilt försvar, samarbetet mellan våra försvarsmakter, samt bland företag som arbetar med innovation och grön omställning. Kulturen och dess omstart efter pandemin uppmärksammades också i samband med besöket.
Besöket genomfördes under två dagar och ägde rum i Stockholm med omnejd.
Mottagande på Hovstallet
Kungaparet tog traditionsenligt emot presidentparet på H.M. Konungens hovstall. Därefter färdades Kungaparet och presidentparet i kortege från Hovstallet till Kungl. Slottet.
Välkomstceremoni på Kungl. Slottet
Det finska statsbesöket inleddes med traditionsenlig kortege genom Stockholms gator tidigare i dag. På slottets inre borggård inspekterade Kungen och presidenten ett grenadjärkompani ur Livgardet och nationalsångerna spelades.
På borggården fanns även representanter från riksdag och regering för att hälsa de finska gästerna välkomna. I Victoriasalongen hälsades därefter Finlands presidentpar välkomna till Sverige av Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.
Pressuttalanden
I Lovisa Ulrikas matsal gav Kungen och president Niinistö pressuttalanden. I sitt uttalande sa Kungen bland annat:
Närheten mellan Finland och Sverige är inte enbart geografisk. Vi delar historia, kultur och värderingar. Vi är kollegor och samarbetspartners. Vänner och familj.
H.M. Konungen
Bernadottebiblioteket och riksdagen
Därefter fick Drottningen och fru Haukio en visning av Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet. Tillsammans med Kungen besökte de sedan riksdagen där president Niinistö höll ett anförande.
Prins Eugens Waldemarsudde
På eftermiddagen fortsatte det finska statsbesöket med att Drottningen och fru Haukio besökte Prins Eugens Waldemarsudde. Där såg de utställningen ”Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland”.
Kulturhuset
På Kulturhuset närvarade Kungaparet och presidentparet vid evenemanget ”Dåtida, samtida och framtida: hur vidareutvecklas det svensk-finska kultursamarbetet?”. På plats samtalade representanter från kulturbranschen om de kulturella banden mellan Finland och Sverige och visioner framåt.
Galamiddag på Kungl. Slottet
I kväll gav Kungen och Drottningen en galamiddag för det finska presidentparet. Middagen serverades i Karl XI:s galleri i Kungl. Slottets festvåning. Inbjuda gäster var den finska delegationen, representanter för det officiella Sverige, svenskar med särskild anknytning till Finland med flera.
Bordslinnet fick Kungen i present av riksdagen och regeringen när han hade regerat i 20 år. Duktyget är vävd i hellinne på Klässbols väveri av vävmästare Hans Thomsson. Mönstret är designad av Karin Björqvist. I mitten finns Kungaparets monogram.
Förrättstallriken och desserttallriken är en gåva till Konungen på 50-årsdagen 1996 från riksdag och regering. Fisktallriken har tillhört Drottning Josefina och är från 1800-talets senare hälft. Köttallriken har tillhört Storhertiginnan Louise av Baden och är från 1850-talet.
Meny
Sotad makrill från Bohuslän,
isad consommé på gurka och krusbär
med aromatiska örter och blommor
*
Confit på åländsk regnbågslax med gotländsk sparris,
smörad sparrisjuice och forellrom
*
Kalvrygg ”Oscar II” med Havskräfta från Fjällbacka
vårprimörer kryddade med dragon och tryfferad kalvsky
*
Vaniljkokt glasrabarber med rabarbermousse, mandel,
sorbet på ängssyra och gatkamomill
Under middagen höll Kungen ett tal, där han bland annat sa:
Våra länder har en nordisk identitet som inte bara handlar om geografisk närhet, utan också om gemensamma värderingar.
H.M. Konungen
Finlandsinstitutet
Statsbesökets andra dag inleddes med att Kungen och president Niinistö deltog i ett samtal på Finlandsinstitutet tillsammans med svenskt och finskt näringsliv.
Temat för samtalet var ländernas arbete för att stärka motståndskraften och innovationssamarbetet och påskynda den gröna omställningen.
Berga örlogsbas
På Berga örlogsbas fick Kungen, president Niinistö och Prins Carl Philip en förevisning av Amfibieregementets och Fjärde sjöstridsflottiljens fartyg och materiel.
Därefter följde en genomgång av det svensk-finska försvarssamarbetet och samtal med säkerhets- och försvarspolitiska experter.
Svenska Akademien
Tidigare i dag besökte Drottningen och fru Haukio Svenska akademien där Svenska akademiens ständige sekreterare Mats Malm berättade om akademiens arbete med ordböcker, stipendier, Nobelpriset i litteratur och utgivningen av böcker. De fick också titta på en utställning av arkivföremål.
Nordiska museet
På Nordiska museet besökte Drottningen och fru Haukio ett aktivitetscenter för ukrainska barn som drivs i samarbete med den ideella organisationen Beredskapslyftet.
Centret öppnade i mitten av april och har som mål att erbjuda barn som flytt Ukraina en trygg miljö med rutiner och socialt umgänge.
Lunch i Stadshuset
Stockholms stad bjöd traditionsenligt på lunch i Stockholms stadshus. Den svenska Kungafamiljen och det finska presidentparet togs emot av kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Lunchen intogs i Gyllene salen.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
På eftermiddagen besökte Kungaparet och fru Haukio Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. På myndigheten presenterades det svensk-finska samarbetet inom krisberedskap och civilt försvar.
Svarsmottagning och avsked
Som avslutning på det finska statsbesöket bjöd presidentparet sina svenskar värdar till en mottagning på Finlands ambassads residens.
Senare på kvällen samlades Kungafamiljen och presidentparet för att ta farväl på Kungl. Slottet.
Om statsbesök
Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.
Statsbesöken syftar till att lägga grunden till stärkta personliga kontakter och ökat politiskt, handels- och kulturutbyte mellan länderna. Vid ett statsbesök medföljer även statsråd ur regeringen samt en näringslivsdelegation.