Kungaparet vid hyllnings­konsert för Hugo Alfvén

Onsdagen den 4 maj närvarade Kungaparet vid en konsert i Slottskyrkan för att uppmärksamma att tonsättaren Hugo Alfvén i år skulle ha fyllt 150 år.

Kungaparet vid ankomsten till hyllningskonserten i Slottskyrkan.

Kungaparet vid ankomsten till hyllningskonserten i Slottskyrkan. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Hugo Alfvén var en av Sveriges främsta tonsättare och även director musices (kapellmästare) vid Uppsala universitet. Till konserten i Slottskyrkan var representanter från den svenska musikbranschen inbjudna.

Orphei Drängar avslutade konserten med körsången Aftonen.

Orphei Drängar avslutade konserten med körsången Aftonen. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Medverkande vid hyllningskonserten var bland andra hovsångerska Elin Rombo, konsertpianist Peter Friis Johansson, Orphei Drängar samt konsertmästare Marko Komonko och violinist Daniel Komonko, båda från Kiev i Ukraina.

Interiör från Slottskyrkan

Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Om Hugo Alfvén

Hugo Emil Alfvén, 1872–1960, var tonsättare och dirigent. Han var violinist i Kungl. Hovkapellet 1890–1901 och director musices i Uppsala 1910–1939. Alfvén ledde Allmänna sången i Uppsala 1919–1931 och Orphei Drängar 1910–1947. Han var också dirigent för Siljansbygdens körförbund 1904–1957 och förste förbundsdirigent i Svenska Sångarförbundet 1921–1943.

Hugo Alfén komponerade bland annat fem symfonier, tre rapsodier, två festouvertyrer, pianoverk, minst elva kantater för kör och orkester och över 60 sånger med piano.