Kungaparet gav Sverige­middag för att upp­märk­­samma svenska insatser

Fredagen den 29 april gav Kungaparet Sverigemiddag på Kungl. Slottet för att uppmärksamma personer som gjort betydande insatser för Sverige lokalt, regionalt eller nationellt.

Kungaparet och Prinsparet hälsar gästerna välkomna till Kungl. Slottet i Lovisa Ulrikas matsal.

Kungaparet och Prinsparet hälsar gästerna välkomna till Kungl. Slottet i Lovisa Ulrikas matsal. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Sverigemiddag är en form av representationsmiddag som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen år 2013.

Inbjudna gäster till dagens Sverige­middag var representanter från kulturliv, näringsliv, hälso- och sjukvård, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län, samt landets landshövdingar.

De cirka 180 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Prinsparet i Lovisa Ulrikas matsal i Bernadottevåningen på Kungl. Slottet.

Gardeskvintetten ur Arméns musikkår underhöll gästerna under förflyttningen till Festvåningen.

Gardeskvintetten ur Arméns musikkår underhöll gästerna under förflyttningen till Festvåningen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Medan gästerna sedan tog sig en trappa upp till Festvåningen konserterade Gardeskvintetten ur Arméns musikkår under ledning av Kristian Möller i Östra trapphuset. Gästerna fick bland annat lyssna till musik av Johan Helmich Roman och Emmy Lindström.

Flöjtist ur Arméns Musikkår.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

När Kungaparet och Prinsparet gick in i Lovisa Ulrikas matsal för att hälsa på gästerna spelade hovtrumpetaren Olle Hermansen en fanfar.

Vid kvällens middag som intogs i Vita Havet, var borden dekorerade med brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johans tid.

Vid kvällens middag som intogs i Vita Havet, var borden dekorerade med brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johans tid. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Borden var smyckade med blomster på temat ”förvildad trädgårdsrabatt” och innehöll bland annat förgätmigej, löjtnantshjärta, pärlhyacint, tulpan och daggkåpa.

Borden var smyckade med blomster på temat ”förvildad trädgårdsrabatt” och innehöll bland annat förgätmigej, löjtnantshjärta, pärlhyacint, tulpan och daggkåpa. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Servetterna vävdes i Schweiz 1990 på Scheitling & Borner-väveriet. Mönstret består av ett vackert bladornament som omringar Kungaparets monogram.

Bordsdukarna kommer från Klässbols linneväveri och specialbeställdes 2013 för de runda bord som används vid Sverigemiddagarna.

Bordsdukarna kommer från Klässbols linneväveri och specialbeställdes 2013 för de runda bord som används vid Sverigemiddagarna. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Bordsporslinet bestod av gåvor från riksdag och regering till Kungens 50-årsdag. Porslinet kommer från Hackman-Rörstrand Gustafsberg med design av Karin Björquist. Glasen som är en del av 70-årsgåvan kommer från Skrufs glasbruk. De är formgivna av Carina Seth Andersson.

Gästerna på Sverigemiddagen representerade Sveriges alla län.

Gästerna på Sverigemiddagen representerade Sveriges alla län. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Bordsplacering

  • Kungen hade Skåne läns landshövding Anneli Hulthén till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen rektor Ylva Fältholm.
  • Drottningen hade Östergötlands läns landshövding Carl Fredrik Graf till bordet, som också höll kvällens tacktal. På sin högra sida hade Drottningen statsepedemiolog Anders Lindblom.
  • Prins Carl Philip hade Kronobergs läns landshövding Maria Arnholm till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen kocken Stephanie Pascalle Verstift.
  • Prinsessan Sofia hade Kalmar läns landshövding Peter Sandwall till bordet. På sin högra sida hade Prinsessan forskningschef Mikael Dolsten.
Middagen serverades i Kungl. Slottets festsal Vita Havet.

Middagen serverades i Kungl. Slottets festsal Vita Havet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kvällens meny.

Kvällens meny. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Meny

Sotade pilgrimsmusslor från Hitra, isade cruditéer, aromatiska örter, pepparrot, ingefärsemulsion och tagetes

*

Ballotine på Rocklundagris med grönpeppar, timjan, inkokt kronärtskocka, glaserade vårprimörer, nässlor och toppmurklor ”à la crème”

*

Bavaroise på havtorn, sorbet på pumpakärnor och mousse på kärnmjölk och vanilj

Middagsgäster i Vita Havet.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna