Kungen invigde Den tänkande handen

I dag invigde Kungen den digitala vårutställningen Den tänkande handen. Utställningen är en återkommande stipendietävling för unga tecknare.

Kungens tal spelades in på Kungl. Slottet.

Kungens tal spelades in på Kungl. Slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Den tänkande handen är en tävling för unga tecknare, tidigast födda 1985, som använder visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tio tävlingsdeltagare nomineras av en urvalskommitté utsedd av Konstakademien. En jury utser därefter tre stipendiater som tilldelas 100 000 kr vardera vid en ceremoni på Kungl. Slottet.

Kungen invigde utställningen med ett digitalt tal där han bland annat sade:

Det gläder mig mycket, att på det här sättet få möjlighet att uppmärksamma och uppmuntra unga personer i början av sina konstnärskarriärer.

H.M. Konungen

Den tänkande handen

Den tänkande handen, både stipendietävlingen och utställningen, är årligen återkommande och ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Kungl. Akademien för de fria konsterna Konstakademien.

Konstakademien har sitt ursprung i Kongl. Ritarakademien som grundades på Kungliga slottet 1735. I anslutning till slottsbygget fick blivande konstnärer undervisning i teckning där avbildning av klassisk skulptur stod i centrum för studierna.