Kronprinsessparet vid ceremoni till minne av Förintelsen

Torsdagen den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Med anledning av dagen närvarade Kronprinsessan och Prins Daniel vid en minnesceremoni på Dramaten i Stockholm.

Kronprinsessparet och Micael Bindefeld tillsammans med Anna Florén, mottagare av Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen.

Kronprinsessparet och Micael Bindefeld tillsammans med Anna Florén, mottagare av Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Minnesceremonin på Dramaten arrangerades av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Stiftelsen delar årligen ut ett stipendium i syfte att stödja de som har en vilja att förmedla kunskap om Förintelsen. Årets stipendium gick till Anna Florén, programchef för det norsk-svenska projektet Voksenåsen, för hennes arbete med utbildning och hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser i Norge. Stipendiet ska användas till att ge fler svenska ungdomar möjlighet att genomföra hågkomstresor.

I anslutning till stipendieutdelningen på Dramaten höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sade:

När vårt grannland ockuperades, för mer än 80 år sedan, så gav det återklang i Sverige. Precis som andra stora händelser i vår omvärld ger återklang i vårt land i dag. Och om vi lyssnar noga, om vi tar hand om våra minnen, då kan vi höra den där klangen ända in i vår tid.

H.K.H. Kronprinsessan

Om internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.

Läs mer om Förintelsens minnesdag