Kronprinsessparet besökte Skåne län

Fredagen den 26 november besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Skåne län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin.

Fysioterapeut Catharina Hirschfeld berättar om arbetet med covid 19-patienter vid infektionsavdelning 2 på Skånes universitetssjukhus.

Fysioterapeut Catharina Hirschfeld berättar om arbetet med covid 19-patienter vid infektionsavdelning 2 på Skånes universitetssjukhus. Foto: Johan Nilsson/TT

Kronprinsessparets besök ägde rum i Malmö och Skånes landshövding Anneli Hulthén var värd för besöket.

Kronprinsessparet och landshövdingeparet Anneli Hulthén och Sten Ljunggren vid ankomsten till residenset.

Kronprinsessparet och landshövdingeparet Anneli Hulthén och Sten Ljunggren vid ankomsten till residenset. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Besöket i länet inleddes med ett möte på landshövdingens residens där representanter från Region Skåne, Öresunddirekt, Länsstyrelsen i Skåne län, Tourism Skåne samt en pendlare berättade om hur pandemin påverkat dem samt de erfarenheter de tar med sig.

Patrik Åberg, kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, framförde en digital hälsning där han tackade för de samtal med Sveriges samtliga kommuner Kronprinsessparet genomfört under pandemin.

Efter det inledande mötet på residenset besökte Kronprinsessparet Skånes universitetssjukhus.

Skånes universitetssjukhus

På Skånes universitetssjukhus i Malmö besökte Kronprinsessparet en vårdavdelning samt samtalade med vårdpersonal om den pågående pandemin. Personal från vårdcentralen Kryddgården deltog under besöket och berättade om arbetet de utför med vaccinationer och provtagningar i Rosengård.

Undersköterska Cecilia Persson berättade för Kronprinsessparet om hur verksamheten på avdelningen påverkats av pandemin.

Undersköterska Cecilia Persson berättade för Kronprinsessparet om hur verksamheten på avdelningen påverkats av pandemin. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Moderna museet

Eftermiddagen inleddes på Moderna museet där överintendent Gitte Ørskou tog emot Kronprinsessparet och landshövdingen.

Kronprinsessparet tillsammans med landshövding Anneli Hultén och överintendent Gitte Ørskou som tog emot vid ankomsten till Moderna museet.

Kronprinsessparet tillsammans med landshövding Anneli Hultén och överintendent Gitte Ørskou som tog emot vid ankomsten till Moderna museet. Foto: Johan Nilsson/TT

Under besöket berättade museichefen om hur det statliga museet påverkats av pandemin.

Gitte Ørskou ger en visning av en av museets utställningar.

Gitte Ørskou ger en visning av en av museets utställningar. Foto: Johan Nilsson/TT

I museets turbinhall fick Kronprinsessparet en visning av den pågående utställningen ”Balansakter” med verk av Beate Wassermann. Utställningen visas för första gången i Skandinavien.

Kronprinsessparet träffar ungdomar och representanter från Malmö FF:s fotbolls- och idrottsakademi.

Kronprinsessparet träffar ungdomar och representanter från Malmö FF:s fotbolls- och idrottsakademi. Foto: Johan Nilsson/TT

Sorgenfris IP

Kronprinsessparet besökte därefter Sorgenfris IP där Kronprinsessparet samtalade med ungdomar och representanter från Malmö FF:s fotbolls- och idrottsakademi om hur pandemin påverkat dem och verksamheten.

Prins Daniel tar emot en fotbollströja av akademiens elever.

Prins Daniel tar emot en fotbollströja av akademiens elever. Foto: Johan Nilsson/TT

S:t Petri kyrka

I S:t Petri kyrka deltog Kronprinsessparet i en andakt där församlingsherde Ewa-Sofia Gudmundsson och Malmös kyrkoherde prosten Gunilla Hallonsten tog emot.

Kronprinsessparet vid ankomsten till S:t Petri kyrka.

Kronprinsessparet vid ankomsten till S:t Petri kyrka. Foto: Johan Nilsson/TT

Andakten inleddes med ett musikstycke framfört av organist Peter Wallin och operasångare Rickard Söderberg.

Till tonerna av Gammal fäbodpsalm avslutade Kronprinsessparet besöket med att tända ljus för pandemins offer.

I kyrkan deltog Kronprinsessparet i en andakt med ljuständning för pandemins offer.

I kyrkan deltog Kronprinsessparet i en andakt med ljuständning för pandemins offer. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö Airport

Besöket i Skåne län avslutades på Malmö Airport där representanter från Swedavia, BRA och Securitas berättade om hur pandemin påverkat deras verksamheter.

Kungafamiljen besöker Sveriges län

Med anledning av den pågående covid-19-pandemin besöker medlemmar i Kungafamiljen, på initiativ av H.M. Konungen, Sveriges 21 län.

De fyra första besöken genomfördes hösten 2020, men med anledning av den andra vågen av pandemin pausades besöken och återupptogs igen under hösten 2021.

Kungen vill genom besöken visa deltagande med de drabbade och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Kommande besök till Sveriges län planeras enligt följande:

November

  • Måndagen den 29 november skulle Kungaparet ha besökt Jämtlands län. Besöket är senarelagt till 2022.

Läs mer om tidigare besök:

Samtliga besök genomförs under former anpassade efter den pågående pandemin och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.