Prins Carl Philip skickade hälsning till Årets kock

Torsdagen den 16 september ägde tävlingen Årets kock rum i Annexet i Stockholm. Årets kock 2021 och svensk mästare i professionell matlagning blev Gustav Leonhardt.

Prins Carl Philips tal spelades in på Kungliga slottet.

Prins Carl Philips tal spelades in på Kungliga slottet. Foto: Jonas Borg/Kungl. Hovstaterna

Prins Carl Philip, som inte hade möjlighet att närvara vid årets tävlingen, skickade en hälsning till årets åtta tävlande kockar.

I sin hälsning sade Prinsen:

Jag vet att det ligger otroligt mycket arbete bakom det ni har presenterat idag. Timmar och åter timmar av slit, både i köket och utanför. Inte minst under det år vi gått igenom med en pandemi, där restaurangnäringen blivit extra hårt drabbad.

Jag har under flera år haft förmånen att följa Årets Kock på mycket nära håll, bland annat som jurymedlem. Under alla dessa år har jag fått se Sveriges absoluta kockelit i kreativitet, skapande och genuin matglädje.

H.K.H. Prins Carl Philip

De åtta tävlande kockarna, Anders Isaksson, Christian Siberg, Gustav Leonhardt, Luqaz Ottosson, Henric Herbertsson, Martin Karlsson, Louise Johansson och William Brittsjö inledde tävlingsdagen med att laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara.

Som andra uppgift lagade finalisterna en valfri rätt på råvarukorg med huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Rätten, som kunde serveras varm eller kall, skulle innehålla både torkade och färska baljväxter.

Som sista tävlingsuppgift lagade finalisterna en varmrätt på vildsvinskarré där karrén skulle helstekas och vara fylld eller späckad. Vid servering tilläts endast kött och sås på tallriken, där såsen var obligatoriskt och fick enbart serveras på tallriken. Till rätten fick finalisterna servera ett valfritt tillbehör à part. Tillbehöret skulle innehålla kantarell vilket skulle framgå visuellt eller smakmässigt.

Under hela tävlingen bedömdes finalisterna även på hur de organiserade sitt kök, minimerade råvarusvinn, kommunicerade med sin commis (assistent) samt att den angivna tiden och tävlingsuppgiften följdes.

Gastronomiska Akademiens medalj i guld gick till Gustav Leonhardt från restaurang Agrikultur.

Årets kock

Årets kockär det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Prins Carl Philip är beskyddare av Årets kock.