Kronprinsessan delade ut Stockholm Junior Water Prize

Tisdagen den 24 augusti talade Kronprinsessan vid den i år digitala prisutdelningen av Stockholm Junior Water Prize 2021.

Kronprinsessan tillkännagav årets vinnare av Stockholm Junior Water Prize 2021.

Kronprinsessan tillkännagav årets vinnare av Stockholm Junior Water Prize 2021. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Stockholm Junior Water Prize (SJWP) är ett internationellt vetenskapspris som riktar sig till unga mellan 15 och 20 år. Deltagare från ett 30-tal länder deltog i tävlingen som arrangeras i samband med den årliga Världsvattenveckan i Stockholm.

Årets vinnare av Stockholm Junior Water Prize blev Eshani Jha som studerar första året på UC Berkeley i USA. Hon vann priset för sin studie om hur man tar bort föroreningar från vatten.

Sedan 1994 är Kronprinsessan beskyddare av Stockholm Junior Water Prize.

Världsvattenveckan 2021

Den 23-27 augusti arrangeras World Water Week 2021, i år i digital form. Under dagarna möts experter, beslutsfattare och innovatörer från hela världen digitalt för att diskutera vattenfrågor under Världsvattenveckan, en global vattenkonferens som arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI).

FN:s globala hållbarhetsmål

I januari 2016 utsågs Kronprinsessan av FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon till en av 17 ambassadörer för arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål. Ambassadörernas uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Från 2019 ingår Kronprinsessan i alumnigruppen.

Som alumni fortsätter Kronprinsessan att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.

Läs mer om de globala målen och Agenda 2030 på regeringens hemsida samt hos FN.