Kronprinsessan firade Borås 400-årsjubileum

Tisdagen den 29 juni talade Kronprinsessan, Hertiginnan av Västergötland, vid det digitala firandet av 400-årsjubilerande Borås.

Kronprinsessans tal sändes från Haga slott.

Kronprinsessans tal sändes från Haga slott. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Under tisdagen markerades Borås ”födelsedag” i en officiell jubileumssändning under ledning av Sarit Monastyrski. Under ceremonin gick bland annat startskottet för utbyggnaden av en fem kilometer linjär park som ska binda samman stadens olika delar.

I sitt tal sade Kronprinsessan bland annat:

En stad – er stad – är så oändligt mycket mer än en plats. Den är lager på lager av historia, nutid och planer för framtiden. Den är resultatet av många generationers arbete, strävan och drömmar. Er stad är alla människor som levt på platsen, alla som bor i Borås i dag – och alla de som ska komma.

H.K.H. Kronprinsessan

Borås 400 år

Staden Borås grundades år 1621 vid kyrkbyn som kallades Torpa. Ett kungligt brev daterat 29 juni 1621, fastställde grundandet. Då kung Gustav II Adolf var på utlandsresa i samband med stadens grundande, gav han Borås sina stadsprivilegier året efter, den 25 maj 1622.

Läs mer om Borås historia

Till toppen