Kungen invigde utställning om kronprinsessan Margareta

Söndagen den 6 juni invigdes utställningen Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920. Inför invigningen besökte Kungaparet, Kronprinsessan och Prinsessan Christina Fru Magnuson utställningen.

Under rundvandringen, ledd av utställningskommissarie Bronwyn Griffith, delade Kungen och Prinsessan Christina med sig av berättelser om sin farmor kronprinsessan Margareta.

Under rundvandringen, ledd av utställningskommissarie Bronwyn Griffith, delade Kungen och Prinsessan Christina med sig av berättelser om sin farmor kronprinsessan Margareta. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Utställningen visas på Kungliga slottet i den våning där kronprinsessan Margareta bodde tillsammans med sin make, den blivande kung Gustav VI Adolf, och parets fem barn. I utställningen får besökaren ta del av material ur arkiven och föremål ur de kungliga samlingarna som tillhört kronprinsessan Margareta.

Gustaf (VI) Adolf och kronprinsessan Margareta med barnen (från vänster) prins Sigvard, prins Gustaf Adolf, prins Bertil och prinsessan Ingrid på fotbollsplanen på Sofiero, 1914.

Gustaf (VI) Adolf och kronprinsessan Margareta med barnen (från vänster) prins Sigvard, prins Gustaf Adolf, prins Bertil och prinsessan Ingrid på fotbollsplanen på Sofiero, 1914. Foto: Bernadottebibliotekets arkiv/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan Margareta, kallad Daisy av familj och vänner, var aktiv i många av den tidens stora samhällsfrågor och drev humanistiska insatser för barn, civilförsvarets uppbyggnad, funktionsnedsattas rättigheter och under första världskriget för krigsfångars överlevnad.

Från sin uppväxt som barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien bar hon med sig intressen för konst, idrott och trädgård. Hon gav ut trädgårdsböcker, lade grunden till Sofieros slottsträdgård, åkte skidor och var forward i sitt eget bandylag.

Utställningen om kronprinsessan Margareta visas på Kungliga slottet 6 juni-30 september.

Invigningstal

I samband med rundvandringen på utställningen höll Kungen ett tal där han bland annat sa:

I dag har jag den stora glädjen att öppna en ny utställning här på Kungliga slottet i Stockholm. En utställning som, faktiskt, ligger mig personligen varmt om hjärtat.

Min farmor, kronprinsessan Margareta – inom familjen kallad Daisy – var en mångbegåvad person med stark lyskraft. Hon hade ett äkta intresse och engagemang inom en mängd områden: konst, idrott, social hjälpverksamhet och trädgårdsodling.

H.M. Konungen

År 1908 grundade kronprinsessan Sveriges första kvinnliga bandylag (då kallat hockey): Kronprinsessans HK. Laget fick efterföljare och snart fanns en liga med sex lag som alla tränade två gånger i veckan. Kronprinsessan står längst till höger i bild.

År 1908 grundade kronprinsessan Sveriges första kvinnliga bandylag (då kallat hockey): Kronprinsessans HK. Laget fick efterföljare och snart fanns en liga med sex lag som alla tränade två gånger i veckan. Kronprinsessan står längst till höger i bild. Foto: Bernadottebibliotekets arkiv/Kungl. Hovstaterna

Drottningen och Kronprinsessan framför en pokal i brons skapad av Carl Fagerberg och Herman Bergman Konstgjuteri. Kronprinsessan Margaretas bandylag tilldelades pokalen efter en tävling år 1913.

Drottningen och Kronprinsessan framför en pokal i brons skapad av Carl Fagerberg och Herman Bergman Konstgjuteri. Kronprinsessan Margaretas bandylag tilldelades pokalen efter en tävling år 1913. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan Margareta vid sitt staffli med kronprins Gustaf Adolf bredvid, på Drottningholm år 1915. Kronprinsessan ägnade sig främst åt friluftsmåleri. Hon deltog i två publika utställningar, Baltiska utställningen i Malmö (1914) samt Nya Idun (1920).

Kronprinsessan Margareta vid sitt staffli med kronprins Gustaf Adolf bredvid, på Drottningholm år 1915. Kronprinsessan ägnade sig främst åt friluftsmåleri. Hon deltog i två publika utställningar, Baltiska utställningen i Malmö (1914) samt Nya Idun (1920). Foto: Bernadottebibliotekets arkiv/Kungl. Hovstaterna

I utställningen visas dräkter från teaterföreställningar som kronprinsessan Margareta var med i eller arrangerade. Teater sågs som ett bra sätt att förbereda kungliga barn för ett liv i offentligheten och kronprinsessan såg till att intäkterna från föreställningarna gick till välgörande ändamål.

I utställningen visas dräkter från teaterföreställningar som kronprinsessan Margareta var med i eller arrangerade. Teater sågs som ett bra sätt att förbereda kungliga barn för ett liv i offentligheten och kronprinsessan såg till att intäkterna från föreställningarna gick till välgörande ändamål. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kungen och Kronprinsessan tittar på historiska bilder från kronprinsessan Margaretas liv.

Kungen och Kronprinsessan tittar på historiska bilder från kronprinsessan Margaretas liv. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kungen, Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Christina Fru Magnuson vid en monter om kronprinsessan Margaretas stora trädgårdsintresse.

Kungen, Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Christina Fru Magnuson vid en monter om kronprinsessan Margaretas stora trädgårdsintresse. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna