Kronprinsessan firade 400-årsjubilerande Göteborg

Fredagen den 4 juni närvarade Kronprinsessan, Hertiginnan av Västergötland, vid det digitala firandet av 400-årsjubilerande Göteborg.

Kronprinsessans tal från Logården nedanför Kungliga slottet.

Kronprinsessans tal från Logården nedanför Kungliga slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Under fredagen markerades jubileumsdagen vid en officiell ceremoni under ledning av Tomas von Brömmsen. Under ceremonin talade Kronprinsessan till staden. I sitt tal sade Kronprinsessan bland annat:

Kära göteborgare. Ni är kända för att vara stolta över er stad. Och det med all rätt! Så mycket av det som format Sverige, som byggt vårt välstånd och präglat vår kultur, har kommit från er. Och så är det fortfarande: Göteborg spelar och kommer att spela en viktig roll för Sveriges utveckling.

H.K.H. Kronprinsessan

Kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin och landshövding Anders Danielsson högtidstalade också. Saluter avfyrades därefter kl. 16.21.

Det stora firandet av staden är framflyttat och äger rum år 2023.

Läs mer om Göteborgs 400-årsfirande

Den 4 juni 1621 fick Göteborg sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf. Kung Gustav II Adolf och Kronprinsessan förenas av många olika släktband. Kungen, som i dag står staty på Gustav Adolfs torg i Göteborg, är bland annat farfars farmors farfars farfars farfars mormors halvbror till Kronprinsessan.

Fotografi från Gustav Adolfs torg och stadens 300-årsfirande. Även detta jubileum framflyttades och genomfördes 1923. Till vänster i bild syns Fogelbergs staty över Gustav II Adolf, stadens grundare. Foto ur Bernadottebibliotekets bildarkiv

Fotografi från Gustav Adolfs torg och stadens 300-årsfirande. Även detta jubileum framflyttades och genomfördes 1923. Till vänster i bild syns Fogelbergs staty över Gustav II Adolf, stadens grundare. Foto ur Bernadottebibliotekets bildarkiv