Kronprinsessan delade ut ”Astrid Lindgren Memorial Award”

Måndagen den 31 maj delade Kronprinsessan ut Astrid Lindgren Memorial Award till den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena och den franske författaren Jean-Claude Mourlevat vid en digital prisceremoni. Under prisceremonin deltog även statsrådet Amanda Lind, kultur- och demokratiminister.

Kronprinsessan och Amie Bramme Sey tillsammans med 2020 års pristagare Baek Heena och 2021 års pristagare Jean-Claude Mourlevat.

Kronprinsessan och Amie Bramme Sey tillsammans med 2020 års pristagare Baek Heena och 2021 års pristagare Jean-Claude Mourlevat. Foto: Susanne Kronholm/ALMA

Prisceremonin inleddes med att statsrådet Amanda Lind höll ett tal och därefter höll Kronprinsessan tal till pristagarna.

I sitt tal sade Kronprinsessan bland annat:

Dear laureates. Your work helps children develop their language, their creativity, and their empathy.

I personally can’t think of a more important gift to pass on to coming generations.

H.K.H. Kronprinsessan

Därefter överlämnade Kronprinsessan och moderatorn Amie Bramme Sey prisdiplomen till 2020 års pristagare Baek Heena och 2021 års pristagare Jean-Claude Mourlevat.

Astrid Lindgren Memorial Award.

Astrid Lindgren Memorial Award. Foto: Susanne Kronholm/ALMA

Baek Heena, 2020 års pristagare, är en sydkoreansk bilderbokskonstnär vars böcker är populära över hela Asien. Efter att ha arbetat med reklam och animationsfilm för barn började hon skapa egna bilderböcker när hennes dotter föddes. Baek Heena har gett ut tretton bilderböcker och hennes uttryck kännetecknas av egentillverkade miniatyrfigurer och miljöer som omsorgsfullt ljussatts och fotograferats. 2019 kom debutboken Molnbullar ut på svenska. Molnbullar är en av Baek Heenas mest framgångsrika böcker.

Juryns motivering:
"Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heena filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande."

Jean-Claude Mourlevat, 2021 års pristagare, är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. Han inledde sin yrkesbana som lärare i tyska innan han skolade om sig till skådespelare, clown och regissör. Teatern ledde honom in i skrivandet och debuterade 1997 som författare med bilderboken Histoire de l’enfant et de l’oeuf. Kärleken till litteraturen är en röd tråd i hans böcker, som rör sig inom genrer som saga, fabel och fantasy. Jean-Claude Mourlevat har gett ut ett trettiotal böcker och de finns översatta till närmare tjugo språk. Hans senaste bok Jefferson kom ut på svenska i slutet av maj 2021.

Juryns motivering:
"Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet."

Pristagarna mottar sina diplom.

Pristagarna mottar sina diplom. Foto: Susanne Kronholm/ALMA

Prisceremonin leddes av Amie Bramme Sey. Danskompaniet Claire Parsons Co. framförde tolkningar av pristagarnas verk.

Se den digitala prisceremonin

Kronprinsessan gratulerar 2020 och 2021 års pristagare av Astrid Lindgren Memorial Award.

Kronprinsessan gratulerar 2020 och 2021 års pristagare av Astrid Lindgren Memorial Award. Foto: Mattias Hellström/SPA

Astrid Lindgren Memorial Award

Astrid Lindgren avled 2002, 94 år gammal. För att hedra hennes minne och för att öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen instiftade Sveriges regering ett internationellt pris i hennes namn. Priset delades ut för första gången 2003.

Läs mer om Astrid Lindgren Memorial Award

Till toppen