Forskningsdatabas invigdes med hälsning från Prins Daniel

Onsdagen den 17 mars öppnade Prins Daniel invigningen av forskningsdatabasen SCAPIS med en förinspelad digital hälsning.

Prins Daniels tal spelades in på Haga slott förra veckan.

Prins Daniels tal spelades in på Haga slott förra veckan. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

SCAPIS är en databas och en befolkningsstudie där sex universitet har inkluderat totalt 30 000 slumpmässigt utvalda personer från Sverige mellan 50 och 64 år från 2013 till 2018. Syftet med SCAPIS är att kunna identifiera individuella risker för exempelvis stroke, KOL, plötsligt hjärtstopp, hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar.

I samband med att databasen nu öppnas arrangerades ett digitalt evenemang för forskare. Evenemanget inleddes med en hälsning från Prins Daniel (som spelades in förra veckan, innan Prinsen insjuknade i covid-19):

"Mina damer och herrar,

Jag har haft förmånen att följa SCAPIS under lång tid. Och jag vet att det är ett enormt arbete som har lagts ner, för att genomföra omfattande hälsoundersökningar av 30 000 personer i olika delar av Sverige.

Därför känns det otroligt glädjande att den här stora forskningsbanken nu äntligen kan öppnas upp och bli en nationell forskningsresurs!

Jag är övertygad om att SCAPIS kommer att ge er forskare fantastiska möjligheter att skapa kunskap för en bättre och mer jämlik folkhälsa.

Och jag hoppas att det här ska bli startskottet på mycket värdefull forskning – under många år framöver!"

Jag är övertygad om att SCAPIS kommer att ge er forskare fantastiska möjligheter att skapa kunskap för en bättre och mer jämlik folkhälsa.

H.K.H. Prins Daniel