Prinsparet besökte Värmlands län

Onsdagen den 28 oktober besökte Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia, hertig och hertiginna av Värmland, Värmlands län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin.

Prinsparet anländer till Centralsjukhuset i Karlstad.

Prinsparet anländer till Centralsjukhuset i Karlstad. Fredrik Sandberg/TT

”Vilken dag vi hade i Värmland idag!

Vi fick i morse höra om pandemins framfart och de imponerande omställningar som gjorts på Centralsjukhuset i Karlstad. IVA-sjuksköterskan Mia berörde med sina starka berättelser om hur man aldrig upphört med att hela tiden stanna upp och visa medmänsklighet gentemot alla patienter – även när det varit som tuffast.

Initiativet ”Enastående ensamstående”, där mammor och deras barn finner gemenskap och stöttning, i tider av isolering var också stark och upplyftande.

Resan gick sedan vidare till inspirerande ”Innovation Park” där vi bl.a. fick träffa unga entreprenörer som tagit fram en digital plattform för att förebygga ensamhet hos studenter. Ett projekt i tiden!

Vid lunch kunde vi konstatera att Värmland fortsätter att leverera kulinariska upplevelser. ”Kulinarika” är en vacker plats med utomordentlig mat – verkligen från jord till bord!

Vi avslutade dagen på Västanå teater med sin unika miljö, kreationer och otroliga framträdande.

Alla vi besökt har varit påverkade av pandemin på ett eller annat sätt. Och det är inte över ännu, nu måste vi kraftsamla för att motverka vidare spridning och de konsekvenser vi ser på alla nivåer.”

Värdar under besöket var landshövding Georg Andrén och fru Maria Andrén.

Residenset

Prinsparet inledde dagen med att få information om hur covid-19-pandemin påverkat sjukvården i länet. Länsstyrelsens stabschef Tanja Ekegren och Region Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén redogjorde för hur olika delar av samhället har ställt om i arbetet med att bekämpa pandemin.

Centralsjukhuset i Karlstad

Därefter besökte Prinsparet Centralsjukhuset i Karlstad där regionledning och vårdpersonal informerade om hur man arbetat under pandemin och hur beredskapen ser ut.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia tillsammans med medarbetare från Centralsjukhuset i Karlstad.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia tillsammans med medarbetare från Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Karin Hovdebo/Länsstyrelsen i Värmlands län

Vikenkyrkan

Senare under förmiddagen besökte Prinsparet Vikenkyrkan där deltagare i projektet Enastående ensamstående berättade om projektet. Satsningen Enastående ensamstående är en mötesplats för ensamstående föräldrar och deras barn där de får möjlighet att träffa barn och föräldrar i samma situation. Mötena har haft en särskilt viktig funktion under pandemin för många ensamstående föräldrar.

Prinsparet besökte Vikenkyrkan och satsningen Enastående ensamstående i Karlstad.

Prinsparet besökte Vikenkyrkan och satsningen Enastående ensamstående i Karlstad. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Karlstad Innovation Park

På Karlstad Innovation Park fick Prinsparet möjlighet att träffa företagen Zimify och Ineq Solutions.

Under besöket fick Prinsparet information om Zimify, som är en digital platform som vänder sig till studenter för att förebygga utanförskap och ensamhet, samt Ineq Solutions som berättade om Buhobox, ett digitalt verktyg som ska främja förebyggande arbete med elevhälsa på skolor.

Prinsparet välkomnades till Karlstad Innovation Park av kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser.

Prinsparet välkomnades till Karlstad Innovation Park av kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kulinarika, Västra Ämtervik i Sunne kommun

I Västra Ämtervik besökte Prinsparet mat- och vingården Kulinarika. Under en rundvandring på gården fick Prinsparet information hur pandemin har påverkat företaget och vilka utmaningar man har mött. Även representanter från Sunnes kommun deltog vid besöket.

Prinsparet och landshövdingparet anländer till Kulinarika.

Prinsparet och landshövdingparet anländer till Kulinarika. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Under rundvandringen fick Prinsparet musta äpplen.

Under rundvandringen fick Prinsparet musta äpplen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kulinarika, Västra Ämtervik i Sunne kommun

I Västra Ämtervik besökte Prinsparet mat- och vingården Kulinarika. Under en rundvandring på gården fick Prinsparet information hur pandemin har påverkat företaget och vilka utmaningar man har mött. Även representanter från Sunnes kommun deltog vid besöket.

Prinsparet besökte Berättarladan och Västanå teater.

Prinsparet besökte Berättarladan och Västanå teater. Foto: Fredrik Sandberg/TT