Kronprinsessparet vid Kungl. Filharmonikernas säsongs­öppning

Torsdagen den 17 september närvarade Kronprinsessan och Prins Daniel vid Kungl. Filharmonikernas säsongsöppning i Stockholms konserthus.

Kronprinsessan vid Kungl. Filharmonikernas säsongsöppning i Konserthuset.

Kronprinsessan vid Kungl. Filharmonikernas säsongsöppning i Konserthuset. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Innan konsertens början bjöds Kronprinsessan upp på scen av konserthuschef Stefan Forsberg för att ge ett kortare tal till de 49 åhörarna på plats samt de personer som följde konserten via Konserthuset Play. I sitt tal sade Kronprinsessan bland annat:

I en tid där vi ofta erbjuds enkla svar, behöver vi värna vår förmåga att ställa frågor. Konst och kultur stärker den förmågan. Det hjälper oss att förstå oss själva – och varandra. Därför känns det inte bara roligt, utan viktigt, att vara här i dag, när Konserthuset slår upp portarna för sin publik igen. Precis som många andra svenska kulturarenor gör i dessa dagar.

Pandemin är fortfarande en realitet. Vi kan inte göra allting på samma sätt som förut. Men med hänsyn och omsorg kan vi göra väldigt mycket på nya sätt. Även på scenkonstens område.

H.K.H. Kronprinsessan

Konserten leddes av den i Sverige bosatte engelske dirigenten Andrew Manze.

Kronprinsessan, Prins Daniel och konserthuschef Stefan Forsberg.

Kronprinsessan, Prins Daniel och konserthuschef Stefan Forsberg. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Under kvällen framförde Kungl. Filharmonikerna Katarina Leymans "Roller Coaster: Super 8", Benjamin Brittens "Les Illuminations" samt Igor Stravinskys "Eldfågeln-svit (1919)". Hanna Husáhr var sopransolist i Brittens Les illuminations.

Läs mer om Konserthusets program

Till toppen