Kronprinsessparet vid skulpturutställnings­mottagning

Tisdagen den 1 september närvarade Kronprinsessan och Prins Daniel vid en mottagning hos Förenta staternas ambassadör med anledning av skulptur­utställningen ”Alice Aycock på Kungliga Djurgården”.

Kronprinsessparet och Förenta staternas ambassadör Kenneth A. Howery.

Kronprinsessparet och Förenta staternas ambassadör Kenneth A. Howery. Foto: Förenta staternas ambassad i Stockholm

Med anledning av den amerikanska konstnären Alice Aycocks skulpturutställning på Kungl. Djurgården gav USA:s ambassadör Kenneth A. Howery en trädgårdsmottagning för Kronprinsessparet och inbjudna gäster.

Under mottagningen närvarade även konstnären via länk och berättade om sina verk.

Skulpturutställningen, som invigdes av Prins Daniel i juni, är Alice Aycocks första i Skandinavien och den första som arrangeras i Prinsessan Estelles kulturstiftelses regi.

Alice Aycock

Alice Aycockär bosatt och verksam i New York. Hon har haft stora framgångar internationellt sedan början av 70-talet. 2018 erhöll hon den prestigefulla utmärkelsen Lifetime Achievement Award in Contemporary Sculpture.

Alice Aycocks verk finns i museisamlingar världen runt, inklusive Australian National Gallery, Museum of Modern Art, Guggenheim och Metropolitan Museum i New York. Hon är även känd för sina många offentliga installationer som bland annat är placerade på fjorton olika universitet i USA.

En av skulpturerna från Alice Aycocks utställning på Kungliga Djurgården.

En av skulpturerna från Alice Aycocks utställning på Kungliga Djurgården. Foto: Henrik Montgomery/TT

Om skulpturutställningen

Utställningen ”Alice Aycock på Kungliga Djurgården” består av sex skulpturer ur serien ”Turbulences”. Inspirationen har hämtats ur extrema väderförhållanden som stormar och okontrollerbara tornados, och Alice Aycocks strävan är att skapa visuella metaforer för dessa fenomen.

I år arrangeras skulpturutställningen för första gången av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Skulpturerna är placerade utefter Djurgårdsbrunnsviken nedanför Tekniska museet och Rosendals slott och kan ses till och med 27 september 2020.

Läs mer om utställningen på Prinsessan Estelles kulturstiftelses hemsida

De tidigare skulpturutställningarna som visades på Kungliga Djurgården 2016, 2017 och 2018 arrangerades av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning.

Skulpturutställningarna på Kungliga Djurgården är ursprungligen ett initiativ av Prins Daniel.