Kronprinsessan delade ut Stockholm Junior Water Prize

Tisdagen den 25 augusti inledningstalade Kronprinsessan vid den i år digitala prisutdelningen av Stockholm Junior Water Prize 2020.

Kronprinsessan inledningstalade och delade ut priset Stockholm Junior Water Prize 2020.

Kronprinsessan inledningstalade och delade ut priset Stockholm Junior Water Prize 2020. Foto: Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna

Stockholm Junior Water Prize (SJWP)är ett internationellt vetenskapspris som riktar sig till unga mellan 15 och 20 år. Deltagare från ett 30-tal länder deltog i tävlingen som arrangeras i samband med den årliga Världsvattenveckan i Stockholm.

Årets vinnare av Stockholm Junior Water Prize blev Hiroki Matsuhashi och Takuma Miyaki från Japan som kommit på en kreativ lösning för att bekämpa jorderosion.

Sedan 1994 är Kronprinsessan beskyddare av Stockholm Junior Water Prize.

Världsvattenveckan 2020

Den 24-28 augusti arrangeras World Water Week 2020, i år i digital form under namnet WWWeek At Home. Under dagarna möts experter, beslutsfattare och innovatörer från hela världen digitalt för att diskutera vattenfrågor under Världsvattenveckan, en global vattenkonferens som arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI).

FN:s globala hållbarhetsmål

Kronprinsessans engagemang i miljö- och klimatfrågor ledde till att Kronprinsessan 2016-2019 verkade som en av 17 ambassadörer, utsedda av Förenta Nationernas dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon, för arbetet med de globala målen för hållbar utveckling.

Kronprinsessan är numera ambassadör emerita för de globala målen och fortsätter i den rollen att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.

Läs mer om de globala målen och Agenda 2030 på regeringens hemsida samt hos Förenta Nationerna.