Prins Daniel invigde skulptur­­utställningen Alice Aycock på Kungliga Djurgården

Söndagen den 7 juni invigde Prins Daniel skulpturutställningen Alice Aycock på Kungliga Djurgården. Invigningen skedde digitalt och utställningen består av sex monumentala skulpturer ur Alice Aycocks serie Turbulences.

Prins Daniel invigde skulpturutställning på Kungliga Djurgården.

Prins Daniel invigde skulpturutställning på Kungliga Djurgården. Foto: Prinsessan Estelles kulturstiftelse

Skulpturutställningen är Alice Aycocks första i Skandinavien, och den första som arrangeras i Prinsessan Estelles kulturstiftelses regi. Utställningen kan ses från 7 juni till 27 september 2020.

I sitt invigningstal sade Prins Daniel:

Umgänget med konst öppnar våra sinnen och formar nya tankar. Den ger oss nya insikter och ny kunskap. Den är en hörnsten i ett öppet samhälle. Och på ett personligt plan kan den hjälpa oss förstå det som är svårt att sätta ord på.

Därför känns det otroligt meningsfullt att få göra konsten tillgänglig för fler, och att göra det utomhus på en vacker och välbesökt plats som Kungliga Djurgården.

H.K.H. Prins Daniel

Skulpturerna är placerade utefter Djurgårdsbrunnsviken nedanför Tekniska museet och Rosendals slott.

Alice Aycock

Alice Aycockär bosatt och verksam i New York. Hon har haft stora framgångar internationellt sedan början av 70-talet. 2018 erhöll hon den prestigefulla utmärkelsen Lifetime Achievement Award in Contemporary Sculpture*.

Alice Aycocks verk finns i museisamlingar världen runt, inklusive Australian National Gallery, Museum of Modern Art, Guggenheim och Metropolitan Museum i New York. Hon är även känd för sina många offentliga installationer som bland annat är placerade på fjorton olika universitet i USA.

Om skulpturutställningen

Utställningen Alice Aycock på Kungliga Djurgården består av sex skulpturer ur serien ”Turbulences”. Inspirationen har hämtats ur extrema väderförhållanden som stormar och okontrollerbara tornados, och Alice Aycocks strävan är att skapa visuella metaforer för dessa fenomen.

En av skulpturerna från Alice Aycocks utställning på Kungl. Djurgården.

En av skulpturerna från Alice Aycocks utställning på Kungl. Djurgården. Foto: Henrik Montgomery/TT

I år arrangeras skulpturutställningen för första gången av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Läs mer om skulpturutställningen på Prinsessan Estelles kulturstiftelses hemsida

De tidigare skulpturutställningarna som visades på Kungliga Djurgården 2016, 2017 och 2018 arrangerades av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning.

Idén om skulpturutställningar på Kungl. Djurgården är ursprungligen ett initiativ av Prins Daniel.