Världsbidagen uppmärk­sammas på Haga

Den 20 maj uppmärksammas internationella världsbidagen. För att lära sig mer om biets betydelse för den biologiska mångfalden tog Kronprinsessan med sig Prinsessan Estelle och Prins Oscar till bikuporna på Haga.

Biodlare Lotta Fabricius Kristiansen berättade för Prinsessan Estelle och Prins Oscar om de bin som bor på Haga.

Biodlare Lotta Fabricius Kristiansen berättade för Prinsessan Estelle och Prins Oscar om de bin som bor på Haga. Foto: Jonas Ekströmer/TT

År 2010 tog Kronprinsessparet emot bikupor i lysningspresent från Sveriges biodlares riksförbund för att kunna placera ut i Hagaparken.

Bisamhällena har därefter växt från två till fyra och i varje bikupa kan det bo upp till 60 000 bin kring midsommar.

Kronprinsessan, Prinsessan Estelle och Prins Oscar vid bikuporna på Haga.

Kronprinsessan, Prinsessan Estelle och Prins Oscar vid bikuporna på Haga. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Hittade drottningen

Med hjälp av biodlare Lotta Fabricius Kristiansen, som ansvarar för bikuporna på Haga, kunde Prinsessan Estelle och Prins Oscar hitta en av bikupornas drottning. I kuporna finns också några hundra drönare. Resten är arbetsbin.

Prinsessan och Prinsen fick också lära sig mer om de olika sorters bin som finns och varför de är viktiga för vår biologiska mångfald. Människan är beroende av pollinerare, såsom bin och humlor, för att i slutändan kunna få mat på bordet.

En grön prick på drottningen i ett av de fyra bisamhällena. Vid midsommar kan det bo upp till 60 000 bin i varje bikupa.

En grön prick på drottningen i ett av de fyra bisamhällena. Vid midsommar kan det bo upp till 60 000 bin i varje bikupa. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Honungsförsäljning till välgörande ändamål

Runt midsommar skördas den första honungen från bikuporna på Haga. De fyra bisamhällena brukar under ett normalår ge en skörd på mellan 80–100 kg honung.

Honungen säljs därefter i Slottsbodenoch intäkterna gå till Kronprinsessparets stiftelse, som verkar för god hälsa och stärkt gemenskap bland barn och unga i Sverige.

Kronprinsessan är, sedan 2002, hedersmedlem i Svenska biodlares riksförbund.