Kronprinsessparet besökte Norrbotten

Tisdagen den 10 mars besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Överkalix och Övertorneå för att träffa lokala företagare och representanter från kommunerna samt för att se prov på gränssamarbetet i Tornedalen.

Kronprinsessparet vid förskolan och ålderdomshemmet Älvstranden i byn Pello.

Kronprinsessparet vid förskolan och ålderdomshemmet Älvstranden i byn Pello. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessparet välkomnas i Överkalix.

Kronprinsessparet välkomnas i Överkalix. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Överkalix

Kronprinsessparet inledde dagen med att besöka Överkalix och företaget Isolamin, som tillverkar sandwichpaneler till marina och industriella ändamål. Företaget grundades 1973 och all tillverkning sker i Sverige.

Kronprinsessparet fick en rundvandring i Isolamins fabrik. Kommunstyrelsens ordförande i Överkalix, Anne Jakobsson, samt Isolamins vd respektive platschef Anton Lundholm och Magnus Hansson, visade runt. Foto:

Kronprinsessparet fick en rundvandring i Isolamins fabrik. Kommunstyrelsens ordförande i Överkalix, Anne Jakobsson, samt Isolamins vd respektive platschef Anton Lundholm och Magnus Hansson, visade runt. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kronprinsessparet i samtal med en medarbetare på Isolamin.

Kronprinsessparet i samtal med en medarbetare på Isolamin. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Övertorneå

Resan gick därefter vidare till Övertorneå där Kronprinsessparet besökte Utbildning Nord. Företaget är en samnordisk utbildningssamordnare som anordnar yrkesutbildningar för de finska, norska och svenska arbetsmarknaderna. Under besöket medverkade även Övertorneås kommunledning.

Kronprinsessparet hälsas välkomna till Övertorneå. Foto:

Kronprinsessparet hälsas välkomna till Övertorneå. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Under besöket på Utbildning Nord fick Kronprinsessparet göra varsin issil som används för att ösa is ur pimpelhålet.

Under besöket på Utbildning Nord fick Kronprinsessparet göra varsin issil som används för att ösa is ur pimpelhålet. Foto: Ulrika Näsholm/Kungl. Hovstaterna

Pello

Kronprinsessparet fortsatte under eftermiddagen norrut till byn Pello som ligger intill den finska gränsen. I januari 2019 invigdes Älvstranden, en byggnad som inrymmer äldreboende, förskola, digital hälsocentral och restaurang under samma tak. Initiativtagaren Allan Lehto hälsade välkomna.

Barn från Pellos förskola hälsade Kronprinsessparet välkomna.

Barn från Pellos förskola hälsade Kronprinsessparet välkomna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Juoksengi

Med långa avstånd och vikande demografi har de små lanthandlarna en central roll för byarna. Kronprinsessparet besökte därför Anna Jaako och Anna-Maria Modig som driver Rautilas livs i Juoksengi. Förutom direkt varuförsäljning tillhandahåller bland annat lanthandeln ombudstjänster för apotek och Systembolag.

Risudden

Som avslutning på besöket i Tornedalen träffade Kronprinsessparet Gunhild Stensmyr på Arthotel i Risudden. Där fick Kronprinsessparet information om hotellet samt planerna på Konsthall Tornedalen.

Middag på residenset

Under måndagskvällen deltog Kronprinsessan och Prins Daniel vid en middag på residenset i Luleå. Förutom att bland annat träffa kommunföreträdare och etablerade företagare fick Kronprinsessparet träffa gymnasieelever som driver företag inom ramen för Ung Företagsamhet. Värd för middagen var Norrbottens landshövding Björn O Nilsson.

Kronprinsessparet tillsammans med gästerna på residenset i Luleå. Foto:

Kronprinsessparet tillsammans med gästerna på residenset i Luleå. Foto: Pelle T Nilsson/SPA