Riksdagssupé på Kungl. Slottet

Onsdagen den 22 oktober gav Kungaparet supé för riksdagens ledamöter på Kungl. Slottet.

Kungaparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip i Serafimersalen.

Kungaparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip i Serafimersalen. Foto: David Sica/Stella Pictures

Efter varje riksdagsval bjuder Kungaparet traditionsenligt in de nya riksdags­ledamöterna, regeringen och representanter för riksdagens ledning till en supé med divertissement, konsert.

Riksdagens talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven, klimat- och miljöminister och vice statsminister Åsa Romson och närings- och innovationsminister Mikael Damberg hälsar på Kungafamiljen i Serafimersalen.

Riksdagens talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven, klimat- och miljöminister och vice statsminister Åsa Romson och närings- och innovationsminister Mikael Damberg hälsar på Kungafamiljen i Serafimersalen. Foto: Roger Wikström/TT

Kungaparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip hälsade gästerna välkomna i Serafimersalen och därefter samlades de runt 460 gästerna i Rikssalen för en konsert.

Under divertissementet i Rikssalen.

Under divertissementet i Rikssalen. Foto: Kungahuset.se

Daniela Pontvik Valero och Kaj Sylegård framför Españoleta, en hövisk 1500-talsdans.

Daniela Pontvik Valero och Kaj Sylegård framför Españoleta, en hövisk 1500-talsdans. Foto: Kungahuset.se

Klicka för att öppna programmet

Musiken under konserten, det så kallade divertissementet, sammanställdes av hovorganist Mary Ljungqvist Hén. Arbetet sker på uppdrag av och i samråd med Kungen. Programmet är en tidsresa från 1500-talet fram till vår tid med den klassiska musiken och folkmusiken som en röd tråd.

Välkomstmingel i Bernadottegalleriet.

Välkomstmingel i Bernadottegalleriet. Foto: Kungahuset.se

Supén serverades i Festvåningen på Kungl. Slottet

Meny

Citrongravad och lättrökt Landöröding med blomkålscrème, dillkaramell och gräslöksolja

*

Lagerbladstekt höstlammsadel med stjärnanissky, karamelliserad svartrot och inlagda betor med granskott

*

Terrine på karamelliserade höstäpplen med smördegsflarn och briocheglass

Blomsterarrangemangen är skapade av hovflorist Claes Carlsson och gick i färgstarka toner av ceriserosa och grönt. Blommorna är dahlior, hortensior, nejlikor, krysantemum och eucalyptus fiorito.

Blomsterarrangemangen är skapade av hovflorist Claes Carlsson och gick i färgstarka toner av ceriserosa och grönt. Blommorna är dahlior, hortensior, nejlikor, krysantemum och eucalyptus fiorito. Foto: Kungahuset.se

Under supén användes fyra olika serviser, bland annat porslin ur den Statliga servisen, till vilken de första delarna tillverkades i Frankrike på 1850-talet. Besticken som användes är från Karl XIV Johans tid till bestick beställda av Gustaf VI Adolf på 1950-talet.

Under supén användes fyra olika serviser, bland annat porslin ur den Statliga servisen, till vilken de första delarna tillverkades i Frankrike på 1850-talet. Besticken som användes är från Karl XIV Johans tid till bestick beställda av Gustaf VI Adolf på 1950-talet. Foto: Kungahuset.se

Kungen tillsammans med utrikesminister Margot Wallström.

Kungen tillsammans med utrikesminister Margot Wallström. Foto: Kungahuset.se

Drottningen flankerades av talman Urban Ahlin.

Drottningen flankerades av talman Urban Ahlin. Foto: Kungahuset.se

Riksdagssupé 1952

I januari 1952 bjöds regering och riksdag till supé på Kungl. Slottet.. Gustaf VI Adolf flankeras här av första kammarens talman Johan Nilsson, t.v., och andra kammarens talman August Sävström, t.h.

I januari 1952 bjöds regering och riksdag till supé på Kungl. Slottet. Gustaf VI Adolf flankeras här av första kammarens talman Johan Nilsson, t.v., och andra kammarens talman August Sävström, t.h. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Supén för de omkring 440 gästerna serverades då, som nu, i Konseljsalen, Karl XI:s galleri samt andra rum i svit.

Supén för de omkring 440 gästerna serverades då, som nu, i Konseljsalen, Karl XI:s galleri samt andra rum i svit. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Till toppen