Kronprinsessparet besökte Höganäs

Under förmiddagen fredagen den 16 november besökte Kronprinsessparet Höganäs AB för att få information om hur de arbetar med att ställa om sin ståltillverkning till mer hållbar.

Kronprinsessan i Probiståls kontrollrum.

Kronprinsessan i Probiståls kontrollrum. Foto: Pelle T Nilsson

Besöket på Höganäs inleddes med att Kronprinsessparet hälsades välkomna av Höganäs vd Fredrik Emilson. Hållbarhetsdirektör Nicklas Lång berättade sedan om företagets arbete inom hållbar utveckling.

Därefter berättade Magnus Pettersson, Höganäs, och Rolf Ljunggren, Cortus Energy, om projektet Probiostål – en anläggning för framställning av grön energigas.

Efter presentationerna besökte Kronprinsessparet en utställning där medarbetare vid Högnäs berättade och visade olika tillämpningar av metallpulver, så som för produktion av bildelar, beläggning av ytor, vattenrening samt elektrifiering av framtida fordon.

Kronprinsessparet visas runt på Probiståls anläggning.

Kronprinsessparet visas runt på Probiståls anläggning. Foto: Pelle T Nilsson

Därefter fick Kronprinsessparet en visning av projektet Probiostål – en anläggning för grön energigas. Anläggningen, som är världens första för förnyelsebar energigas och förnyelsebar koks i stålindustrin, demonstrerar i industriell skala fossilfri ståltillverkning baserad på förgasning av biomassa med ny teknik.

Under besöket gjordes en 3D-scanning av Kronprinsessan som kan skrivas ut med 3D-skrivare.

Under besöket gjordes en 3D-scanning av Kronprinsessan som kan skrivas ut med 3D-skrivare. Foto: Ulrika Näsholm/Kungl. Hovstaterna

Som avslutning på besöket hos Höganäs visade Digital Metal, ett dotterbolag till Höganäs, hur det utvecklar och bygger 3D-skrivare för metallpulver och serietillverkade komponenter.

Kronprinsessan får en demonstration av hur en 3D-skrivare kan printa ut berlocker.

Kronprinsessan får en demonstration av hur en 3D-skrivare kan printa ut berlocker. Foto: Ulrika Näsholm/Kungl. Hovstaterna