Kronprinsessparet besökte GAPF som jobbar mot hedersvåld

Torsdagen den 8 november besökte Kronprinsessan och Prins Daniel riksorganisationen GAPF, ett av flera projekt som får stöd av Kronprinsessparets stiftelse.

Kronprinsessan och Prins Daniel i samtal med Sara Mohammad, grundare av organisationen GAPF.

Kronprinsessan och Prins Daniel i samtal med Sara Mohammad, grundare av organisationen GAPF. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Torsdagen den 8 november besökte Kronprinsessan och Prins Daniel riksorganisationen GAPF, ett av flera projekt som får stöd av Kronprinsessparets stiftelse.

GAPF arbetar för ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld. Organisationen grundades 2001 och namnet är en förkortning av ”Glöm Aldrig Pela och Fadime”. Pela och Fadime utsattes båda för hedersmord av sina familjer eftersom de vågade stå för sin kärlek, kämpade för sin frihet och sa nej till förtryck.

Enligt FN sker upp till 5 000 hedersmord varje år i världen, men mörkertalet är stort. GAPF jobbar bland annat för att förebygga hedersrelaterat våld mot kvinnor och män via upplysande aktiviteter och hjälper individuellt personer som utsatts för hedersvåld.

Möte med grundaren Sara Mohammad

Kronprinsessan och Prins Daniel fick under besöket träffa de som jobbar på GAPF och grundaren Sara Mohammad som berättade om organisationen och deras arbete. Sara delade även med sig av sina egna erfarenheter av hedersvåld. Som ung ville Saras bror få henne bortgift. Vid 17 års ålder lämnade Sara sin familj i Kurdistan, efter det att brodern misshandlat och dödshotat henne. 1993 kom Sara till Sverige som politisk flykting. Saras rätta identitet är än i dag skyddad.

Sara Mohammad har fått flera utmärkelser för sitt arbete. 2016 var hon sommarvärd i P1 och 2017 förlänades Sara H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band ”För betydande insatser för kvinnors rättigheter”.

Samtal och stöd

Ett av projekten som GAPF driver är SOS – samtal och stöd, vilket syftar till att förebygga att ungdomar, både flickor och pojkar, utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Via en nationell stödjour, som utsatta och dess anhöriga från hela Sverige kan kontakta, erbjuder GAPF hjälp och stöd anonymt.

De utsatta får stöd att komma vidare i svåra situationer och val, bland annat genom psykologiska och juridiska stödsamtal. GAPF svarar även på ungdomars frågor och funderingar via chatt. I projektet ingår också ett konstprojekt där skolelever runtom i landet blir utbildade i hedersrelaterat våld och förtryck och får gestalta sina upplevelser genom konstverk samt ett bokprojekt som syftar till att ungdomar ska fördjupa sina tankar kring roller och vägval.

Möte med utsatta

Efter besöket på GAPS:s huvudkontor fick Kronprinsessan och Prins Daniel träffa och samtala med personer som lever under hedersförtryck eller tidigare varit utsatta för hedersvåld.

Kronprinsessan och Prins Daniel i samtal med personer som blivit utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld.

Kronprinsessan och Prins Daniel i samtal med personer som blivit utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna