Kronprinsessparet på Pep Forum

Onsdagen den 24 oktober deltog Kronprinsessparet i Pep Forum på Karolinska Institutet i Solna. Seminariet och workshopen anordnades av Generation Pep i syfte att skapa samtal, engagemang och förändring för barn och ungdomars hälsa.

Kronprinsessan höll tal på Pep Forum.

Kronprinsessan höll tal på Pep Forum. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Runt 800 deltagare med representanter från politik, näringsliv, föreningsliv, forskningsvärld och praktik kom på Pep Forum.

Under dagen hölls en workshop och ett seminarium där Carolina Klüft och David Helenius var moderatorer. Kronprinsessan inledde seminariet med ett tal:

Poängen med FN:s globala mål är att de är just globala; att de handlar om oss alla. Och för att klara målen till 2030, för att uppnå en hållbar utveckling, måste vi alla bidra. I det stora och i det lilla.

Och det är nu jag kommer tillbaka till den där svenska skolgården: Den kan vara tom, för att barnen är inomhus och tittar på roliga klipp. Eller så kan den vara full av barn i rörelse, för att skolan organiserar roliga rastaktiviteter.

Det valet, och det ansvaret, är inte barnens. Det är vårt.

H.K.H. Kronprinsessan

Övriga talare på seminariet

  • Mai-Lis Helenius, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, talade om den generella hälsobilden i Sverige.
  • Göran Bergström, professor och överläkare från Göteborgs universitet, talade sedan om Scapis-undersökningen.
  • Marie Löf, professor på Karolinska universitetet, berättade om den kommande Pep-rapporten.
  • Maja Arvidsson & Albert Sundelius, samordnare Ängelholms Kommun, talade om satsningen "Aktivitet förebygger".
  • ICA-handlare Carl Prammelfors berättade om sitt engagemang för att alla barn ska få möjlighet att vara med och idrotta.
  • Generation Pep:s verksamhetschef Gerda Nilsson Tjernström talade om faktorer som motiverar till att skapa förändring.
  • Amanda Larsson och Carl-Gustaf Rosengren, grundare av företaget Färsking, talade om sitt Ung Företagsamhets-projekt där de tagit fram ett hälsosamt frukostalternativ till barn och unga som säljs via Axfood och ICA.
  • Jiloan Hamad, lagkapten i Hammarby IF fotboll, talade om sin uppväxt, drivkraft, hur hans familj kom till Sverige och värdet av tillhörighet som han fått genom fotbollen.

Som avslutning på dagen summerade Prins Daniel forumet och lyfte upp vikten av engagemang från alla delar i samhället.

Kronprinsessan och Prins Daniel på Pep Forum.

Kronprinsessan och Prins Daniel på Pep Forum. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Generation Pep

Prins Daniel lanserade Generation Pep (Gen-Pep) i juli 2016 i Visby tillsammans med svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Generation Peps vision är att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Generation Pep arbetar för att sprida kunskap, inspirera och stödja såväl barn och unga, som föräldrar och andra vuxna i barns närhet.

Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep.