Kronprinsessparet besöker Libanon

Den 17–19 oktober var Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren på ett officiellt besök i Beirut, Libanon.

Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren besöker en flickskola i Beirut, Libanon.

Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren besöker en flickskola i Beirut, Libanon. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vid ankomst hälsade Libanons president Michel Aoun gästerna välkomna på presidentpalatset i Beirut. Kvällen avslutades med en middag med premiärminister Saad Hariris som värd.

Kronprinsessan och Libanons president Michel Aoun i presidentpalatset i Beirut.

Kronprinsessan och Libanons president Michel Aoun i presidentpalatset i Beirut. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Palestinska flyktinglägret Burj al Barajneh

Andra dagen i Libanon inleddes med ett besök i det palestinska flyktinglägret Burj al Barajneh och flickskolan Yarmouk Elementary School for Girls. Skolan drivs av FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar (UNRWA). I skolan fick Kronprinsessparet och statsrådet besöka klassrum för elever i årskurs 1 och 6. Som avslutning träffade de även elever som är medlemmar i ”School Parliament".

Elever hälsade välkomna genom att sjunga svenska nationalsången.

Elever hälsade välkomna genom att sjunga svenska nationalsången. Foto: Jonas Ekströmer/TT

FN:s globala mål och Agenda 2030

På konferensen ”Lebanon Multi-Stakeholder SDG Forum” var temat FN:s globala mål och Agenda 2030, vars syfte är att genomföra åtgärder för hållbar utveckling. På plats fanns FN, organisationer och näringslivet som samtalade om Libanons arbete för en hållbar utveckling. Kronprinsessan höll ett tal på konferensen där hon sa:

Ladies and gentlemen: The clock is ticking! Let there be no doubt: the situation is serious - even alarming. But it is not hopeless. Achieving the 2030 Agenda is difficult, but not impossible. And the time to act is now – not later.

H.K.H Kronprinsessan

Kronprinsessan håller tal på konferens om Libanons arbete med hållbar utveckling.

Kronprinsessan håller tal på konferens om Libanons arbete med hållbar utveckling. Foto: Pelle T Nilsson

IRC – center för flyktingar

Över lunch besökte Kronprinsessparet och statsrådet The International Rescue Committee (IRC) Livelihood Center. IRC arbetar med olika verksamheter med syfte att skydda och öka flyktingars och sårbara libanesers möjlighet att försörja sig själva.

Restaurangstudenter hade lagat lunchen som bestod av lokal meze.

Restaurangstudenter hade lagat lunchen som bestod av lokal meze. Foto: Pelle T Nilsson

FN-organ och mottagning på svenska residenset

På eftermiddagen träffade Kronprinsessparet och statsrådet cheferna för UNHCR, UNDP, Unicef och UNRWA i Libanon. De olika FN-organen berättade om sin verksamhet samt sitt arbete för att hantera situationen för de syriska och palestinska flyktingarna, liksom den libanesiska värdbefolkningen.

Som avslutning på eftermiddagen fick Kronprinsessparet och statsrådet en guidad visning i centrala Beirut av premiärminister Hariri.

Kronprinsessparet och statsrådet fick en guidad visning i centrala Beirut av premiärminister Hariri.

Kronprinsessparet och statsrådet fick en guidad visning i centrala Beirut av premiärminister Hariri. Foto: Pelle T Nilsson

Under 2018 öppnade Sverige ambassad i Libanon efter 17-års frånvaro. Som avslut på dagen närvarade Kronprinsessparet och statsrådet vid ambassadör Jörgen Lindström mottagning på svenska residenset i Beirut.

Kronprinsessparet på svenska residenset i Beirut.

Kronprinsessparet på svenska residenset i Beirut. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Organisation för jämställdhet

Sista dagen i Libanon inleddes med att Kronprinsessa och statsrådet besökte organisationen KAFA, enough violence & exploitation. KAFA grundades 2005 och är en feministisk och sekulär libanesisk organisation. De arbetar för att motverka våld i hemmet mot kvinnor och barn, och att motverka exploatering och trafficking av kvinnor, särskilt migrantarbetare och prostituerade. För att få en förändring arbetar de även med att nå män i dessa frågor. Under besöket var också organisation Kvinna till kvinna med som stödjer KAFA:s arbete.

Stöd till flyktingar

Kronprinsessan och statsrådet besökte sedan FN:s flyktingorgan UNHCR. Där fick de en rundvisning på UNHCR:s mottagning som dagligen tar emot 500 familjer i behov av stöd. På huvudkontoret fick de träffa och samtala med en grupp unga kvinnliga flyktingar som deltagit i UNHCR:s ungdomsinitiativ.

UNHCR:s mottagning för flyktingfamiljer.

UNHCR:s mottagning för flyktingfamiljer. Foto: UNHCR

Kronprinsessan tillsammans med medarbetare på UNHCR.

Kronprinsessan tillsammans med medarbetare på UNHCR. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Beiteddine Palace

Det officiella besöket avslutades med att Kronprinsessan besökte Beiteddine Palace där Kronprinsessan fick en guidad visning av generaldirektör Sarkis Houry vid libanesiska kulturministeriet.

Besök i Jordanien och Libanon

Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren besöker Amman, Jordanien, 15–17 oktober och därefter Beirut, Libanon, 17-19 oktober.

Syftet med besöket är att stärka de goda relationerna mellan Sverige och de två länderna, lyfta FN:s hållbarhetsmål inom Agenda 2030 med fokus på jämställdhet och klimat samt humanitära frågor.