Kronprinsessparet besöker Jordanien

Den 15–17 oktober är Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren på ett officiellt besök i Amman, Jordanien.

Kronprinsessparet besöker Citadellet i Amman.

Kronprinsessparet besöker Citadellet i Amman. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter ankomst besökte Kronprinsessparet och statsrådet Citadellet i Amman. Citadellet är beläget på den högsta av Ammans klassiska sju kullar, Jebel al-Qala'a. Platsen består av forntida ruiner från bland annat det gamla romerska Herkulestemplet samt delar av ett Umayyad-palatset daterat till 720 e.Kr.

På kvällen närvarade Kronprinsessparet och statsrådet vid ambassadör Erik Ullenhags mottagning för FN-organisationer som är verksamma i Jordanien. Kronprinsessparet deltog i rundabords­samtal och diskuterade FN:s hållbarhetsmål (SDG) om bland annat klimat och jämställdhet. De pratade även om läget i Jordanien och konflikten i Syrien.

Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren vid ambassadör Erik Ullenhags mottagning.

Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren vid ambassadör Erik Ullenhags mottagning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vandring längs Jordan trail

Den andra dagen i Jordanien inledde Kronprinsessparet och statsrådet med att vandra cirka fem kilometer på vandringsleden ”Jordan trail”. Leden sträcker sig totalt över 65 mil, från Umm Qais vid syrisk-libanesiska gränsen till Röda havet. Under vandringen berättade organisationer om hur de arbetar med att skydda miljön och samtidigt inkludera och skapa nytta för människorna som bor i området.

Kronprinsessparet vandrar längs Jordan trail.

Kronprinsessparet vandrar längs Jordan trail. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Döda havet

Efter vandringen åkte Kronprinsessparet och statsrådet till Döda havet och träffade organisationen EcoPeace Middle East.. De berättade om vattenbristen i Gaza och regionen som leder till att avloppsvatten rinner ut i Medelhavet och följer strömmarna norrut. Organisationen som består av representanter från flera länder arbetar tillsammans för att hitta hållbara vatten- och energilösningar och skapa fredliga relationer.

Jesu dopplats

Förmiddagen avslutades med ett besök vid Jesu dopplats för att titta på den gamla doppoolen, Johannes döpares källa, och en vildmarksstig som leder till kyrkoruinen där Jesus döptes. Kronprinsessparet och statsrådet fick även en visning av pilgrimscentret Bethany med tillhörande kyrka och prästgård.

Skandinaviska skogen

Över lunch besöktes Skandinaviska skogen som Kungen fick i gåva vid statsbesöket i Jordanien 1989. Skogen förvaltas av jordansk-skandinaviska föreningen och är en populär plats för picknick och skogspromenader. På plats fanns Prinsessan Majda som hälsade Kronprinsessparet och statsrådet välkomna.

Flyktinglägret Al Baq’a

Jordanien är ett av de länder i världen som har högst antal flyktingar per capita, framförallt från Syrien och Palestina. På det palestinska flyktinglägret Al Baq’a fick Kronprinsessparet och statsrådet besöka en skola och prata med flyktingbarn Eleverna berättade bland annat om hur de ser på möjligheten att vara delaktig i olika beslut kring undervisning i skolan. Med på besöket var även Jordaniens utrikesminister som berättade om arbetet de gör kring flyktingsituationen.

Kronprinsessparet och statsrådet i det palestinska flyktinglägret Al Baq’a.

Kronprinsessparet och statsrådet i det palestinska flyktinglägret Al Baq’a. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dialog med verksamheter, företagare och entreprenörer

Eftermiddagen avslutades med att Kronprinsessparet och statsrådet träffade Jenny Atout Ahlzén, grundare av filantropiverksamheten Frmtoo. Syftet med Frmtoo är att tillgodose utsatta människors behov genom individuella donationer.

Som avslutning på dagen i Amman närvarade Kronprinsessparet och statsrådet vid ambassadör Erik Ullenhags mottagning på svenska residenset. Inbjudna gäster var svenska företagare, unga entreprenörer och kvinnliga näringsidkare.

Rehabiliteringscentret Al Hussein Society

Onsdagen den 17 oktober inleddes med ett besök på Al Hussein Society som grundades 1971 av Prinsessan Majda. Centret arbetar för att integrera personer med funktionsvariationer i samhället och öka medvetenheten om fysiska och neuropsykiska funktionsvariationer.

Prinsessan Majda tog emot Kronprinsessparet och statsrådet, visade runt och berättade om centret.

Kronprinsessan på rehabiliteringscentret Al Hussein Society.

Kronprinsessan på rehabiliteringscentret Al Hussein Society. Foto: Pelle T Nilsson

Jordan River Foundation

Efter besöket hos Al Hussein Society besökte Kronprinsessparet och statsrådet Jordan River Foundation som grundades 1995 av Drottning Rania. Organisation är ideell, icke-statlig och arbetar för barns säkerhet, utveckling i lokalsamhällen och kvinnligt entreprenörskap.

I ett samarbete med IKEA har Jordan River Foundation gjort det möjligt för kvinnliga flyktingar att tillverka kollektionen ”Tilltalande” som lanserades 2017.

I ett samarbete med IKEA har Jordan River Foundation gjort det möjligt för kvinnliga flyktingar att tillverka kollektionen ”Tilltalande” som lanserades 2017. Foto: Ulrika Näsholm/Kungl. Hovstaterna

Audiens hos Kung Abdullah II

Svenska Kungafamiljen har en nära och lång relation till det jordanska Kungahuset och som avslutning på besöket i Jordanien gav Kung Abdullah II audiens för Kronprinsessparet och statsrådet. Med på audiensen var även Drottning Rania och Kronprinsen Hussein bin Abdullah.

Kronprinsessparet tillsammans med Kung Abdullah II och Drottning Rania av Jordanien.

Kronprinsessparet tillsammans med Kung Abdullah II och Drottning Rania av Jordanien. Foto: Pelle T Nilsson

Kronprinsessparet lämnar Jordanien för att åka vidare till Libanon.

Kronprinsessparet lämnar Jordanien för att åka vidare till Libanon. Foto: Petra News Agency

Besök i Jordanien och Libanon

Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren besöker Amman, Jordanien, 15–17 oktober och därefter Beirut, Libanon, 17–19 oktober.

Syftet med besöket är att stärka de goda relationerna mellan Sverige och de två länderna, lyfta FN:s hållbarhetsmål inom Agenda 2030 med fokus på jämställdhet och klimat samt humanitära frågor.

Till toppen