Kungen delade ut pris till Årets nybyggare

Tisdagen den 16 oktober delade Kungen ut pris till Årets nybyggare vid en ceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

Kungen tillsammans med Adam Aljaraidah, "Årets unga pionjär" och Hector Martinez, "Årets pionjär".

Kungen tillsammans med Adam Aljaraidah, "Årets unga pionjär" och Hector Martinez, "Årets pionjär". Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kungen tillsammans med Imad Elabdala som utsågs till "Årets nybyggare".

Kungen tillsammans med Imad Elabdala som utsågs till "Årets nybyggare". Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Priset delas ut varje år och går till entreprenörer med utländsk bakgrund som nått framgång i sitt företagande. Årets ceremoni inleddes med att Kungen hälsade alla välkomna och sa:

Många av våra pristagare har fått kämpa för att skapa sig en plats i det svenska samhället. Och samtliga har arbetat hårt för att bygga upp sina företag.

Genom sina ansträngningar har de försörjt sig själva och sina familjer. Och samtidigt skapat arbetstillfällen för många andra.

Våra pristagare är verkligen positiva förebilder. Och då menar jag inte enbart för invandrare och personer med utländsk bakgrund – utan för alla oss som lever här i Sverige.

H.M. Konungen

Kungen håller tal vid ceremonin för Årets nybyggare.

Kungen håller tal vid ceremonin för Årets nybyggare. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Årets nybyggare: Imad Elabdala

Imad Elabdala kommer från Syrien, kom till Sverige 2012 och är civilingenjör. Han har skapat en bok och ett onlinebaserat spel där barn kan uttrycka sina känslor och kommunicera. Syftet är att stötta flyktingbarn som drabbats av konflikter och bevittnat situationer som är svåra att förstå. Efter flera års kund-och utvecklingsarbete, står nu företaget inför en bred lansering med internationell potential.

Årets pionjär: Hector Martinez

Hector Martinez är född i Mexiko, kom till Sverige 2008 och är civilingenjör. Tillsammans med en kurskamrat har han utvecklat det världsunika företaget Cellink publ. AB vars innovation gör det möjligt för mänskliga celler att växa och man kan printa vävnader som lever, brosk och hud. Bolaget har lyckats nå börsen och sedan dess femdubblat bolagsvärdet till 1 miljard kronor. Cellink växer med

Årets unga pionjär: Adam Aljaraidah

Adam Aljaraidah är född i Sverige, har utländsk bakgrund och är civilingenjör. Han är vd och medgrundare till Nordiska Virkesbörsen, en digital marknadsplats där skogsägare kan sälja och annonsera ut virke till bolag. Adam Aljaraidah erhåller utmärkelsen Årets Unga Pionjär för att hans djärvhet och målmedveten­het att förändra en traditionell bransch där personer med utländsk bakgrund inte är vanligt förkommande.

Om Årets nybyggare

Utmärkelsen Årets nybyggare instiftades 1999. Syftet med priset är att skapa förebilder och visa på goda exempel.

Det är stiftelsen Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) som årligen utser Årets nybyggare.

Kungen är beskyddare av Årets nybyggare.