Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle besökte Nationalmuseum

Lördagen den 13 oktober återinviger Kungen Nationalmuseum i Stockholm som varit stängt och renoverats sedan 2013. Tidigare i veckan fick Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle möjlighet att besöka museet.

Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle studerar Elias Martins oljemålning där Gustav III:s andre son Karl Gustav, hertig av Småland, döps år 1782 i Slottskyrkan. Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle är alla döpta i samma kyrka.

Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle studerar Elias Martins oljemålning där Gustav III:s andre son Karl Gustav, hertig av Småland, döps år 1782 i Slottskyrkan. Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle är alla döpta i samma kyrka. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

På Nationalmuseum finns flera tusen föremål och många av dem kommer från tidigare kungars samlingar. De äldsta verken kan spåras till Gustav Vasas tid på 1500-talet. Vid 1700-talets mitt nådde de kungliga konstsamlingarna världsklass, mycket tack vare drottning Lovisa Ulrika och Carl Gustaf Tessin. Ambitionerna växte ytterligare med konung Gustav III.

När Gustav III dog beslutade förmyndarregeringen att den kungliga samlingen skulle överföras i offentlig ägo och bilda Kongl. Museum. 1794 öppnade museet som då låg i norra logårdsflygeln på Kungliga slottet i Stockholm. 1866 stod byggnaden för nuvarande Nationalmuseum klart och samlingarna flyttades dit.

Det nyrenoverade Nationalmuseum har större utställningsytor, vilket gör att museet har plats för dubbelt så många besökare som förut. De tidigare täckta fönstren har öppnats upp och släpper nu in ljus och vyer över staden.

I övre trapphallen med Carl Larssons monumentalmålning av Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 i bakgrunden. Målningen färdigställdes 1908.

I övre trapphallen med Carl Larssons monumentalmålning av Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 i bakgrunden. Målningen färdigställdes 1908. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle beser Emile Mascrés målning av anfadern Karl XIV Johan.

Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle beser Emile Mascrés målning av anfadern Karl XIV Johan. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Prinsessan Estelle framför Carl Gustaf Pilos oljemålning av Gustav III:s kröning i Storkyrkan i Stockholm 1772.

Prinsessan Estelle framför Carl Gustaf Pilos oljemålning av Gustav III:s kröning i Storkyrkan i Stockholm 1772. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan och Prinsessan Estelle tar del av Nationalmuseums samlingar.

Kronprinsessan och Prinsessan Estelle tar del av Nationalmuseums samlingar. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna