Kungen återinvigde Nationalmuseum

Lördagen den 13 oktober återinvigdes Nationalmuseum av Kungen i närvaro av Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel. Nationalmuseum i Stockholm har varit stängt och renoverats sedan 2013.

Kungen återinviger Nationalmuseum.

Kungen återinviger Nationalmuseum. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kungen invigningstalar vid återinvigningen av Nationalmuseum. Närvarade gjorde Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel, här tillsammans med överintendent Susanna Pettersson och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Kungen invigningstalar vid återinvigningen av Nationalmuseum. Närvarade gjorde Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel, här tillsammans med överintendent Susanna Pettersson och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Henrik Montgomery/TT

Invigningen förrättades inför en stor skara människor som hade samlats på kajen framför Nationalmuseums huvudentré.

Tal hölls av Kungen, överintendent Susanna Pettersson och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Innan Kungen återinvigde museet sade han bland annat:

Från mitt kontor på andra sidan vattnet har jag med intresse kunnat följa den fem år långa renoveringen. Och jag har verkligen sett fram emot att få se resultatet – även från insidan.

H.M. Konungen

Därefter fick Kungaparet och Kronprinsessparet, tillsammans med statsrådet och överintendenten, en rundvandring under ledning av Magnus Olausson, chef för avdelningen för samlingar och forskning.

Den nya skulpturgården, bland annat med Bengt Erland Fogelbergs skulpturer av tre fornnordiska gudar som donerades till museet av drottning Josefina vid invigningen 1866, besågs först. Därefter besöktes utställningshallen med konst från 1800–1870-talet.

Kungen, Drottningen, Kronprinsessan, Prins Daniel och kulturminister Alice Bah Kuhnke på rundtur med Nationalmuseums chef, överintendent Susanna Pettersson. Här vid Emile Mascrés målning av Karl XIV Johan.

Kungen, Drottningen, Kronprinsessan, Prins Daniel och kulturminister Alice Bah Kuhnke på rundtur med Nationalmuseums chef, överintendent Susanna Pettersson. Här vid Emile Mascrés målning av Karl XIV Johan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Om Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum. Det är också en statlig myndighet med uppgift att främja konsten. I samlingarna finns måleri, skulptur, miniatyrer, konsthantverk, design, teckningar, grafiska blad och porträttfotografier. Sammanlagt består samlingarna av cirka 700 000 föremål från 1500-talet och fram till i dag.