Kungen och Prins Carl Philip vid symposiet Svensk gastronomi – en global succé
Torsdagen den 11 oktober deltog Kungen och Prins Carl Philip i symposiet Svensk gastronomi – en global succé på Kungliga slottet, med anledning av Gastronomiska Akademiens 60-årsjubileum.

Gastronomiska Akademien arrangerade symposiet ”Svensk gastronomi – en global succé” på Kungliga slottet i samband med sitt 60-årsjubileum. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna
Symposiet som är en del av förberedelserna inför det svenska deltagandet vid världsutställningen Expo2020 i Dubai – vände sig till aktörer inom jordbruk, livsmedelsindustri, dagligvaruhandel, restaurang- och besöksnäring samt akademier och organisationer med intresse för måltidskultur och gastronomi.

Kungen håller välkomsttal vid Gastronomiska akademiens symposium i Bernadottebiblioteket. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna
Symposiet började med att Kungen höll ett tal där han hälsade deltagarna välkomna.
Här i Sverige produceras livsmedel av hög kvalitet. Det finns också en betydande potential för export. Detta ser jag fram emot att höra mer om under dagens symposium.
H.M. Konungen

Kulturjournalisten Karsten Thurfjell som är Gastronomiska akademiens ständige sekreterare talade vid symposiet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna
Några av ämnena under symposiet i Bernadottebiblioteket var
- Sveriges roll i relation till direktivet om Europas gastronomiska arv.
- Svensk gastronomi på export.
- Svensk måltidsforskning på svenska universitet och lärosäten.
- Historien om svenskt uteätande under 700 år.
- En presentation av boken och begreppet ”Swedish Gastronomy – A Global
Success” som kommer att lanseras på fyra språk i samband med
världsutställningen i Dubai.