Prins Carl Philip vid Årets Kock

Lördagen den 29 september deltog Prins Carl Philip i juryarbetet vid tävlingen Årets Kock. Svensk mästare i professionell matlagning och Årets Kock blev David Lundqvist, som fick ta emot pris av Prinsen.

Svensk mästare i professionell matlagning och Årets kock blev David Lundqvist som tog emot Gastronomiska akademiens mejerimedalj i guld av Prins Carl Philip.

Svensk mästare i professionell matlagning och Årets kock blev David Lundqvist som tog emot Gastronomiska akademiens mejerimedalj i guld av Prins Carl Philip. Foto: Gustaf Månsson

I år avgjordes Årets Kock i Kungl. Tennishallen i Stockholm. Tävlingen inleddes på fredagen där de åtta finalisterna tävlade i teori, råvarukännedom, hantverkskunskap och flera matlagningsuppgifter. Fyra av de åtta finalisterna sedan gick vidare till sluttävlingen på lördagen.

Lördagens tävling inleddes med att de fyra kockarna fick i utmaning att på 20 minuter skapa en rätt på hummer och den majonnäs de slagit under fredagens utmaning. Därefter tillagade finalisterna en rätt på lamm, och en rätt på pilgrimsmussla.

I samband med prisutdelningen sa Prinsen:

Vilken fantastisk nivå det har varit! Det har varit väldigt svårt att sätta poängen och bedöma herrarna här - för det har varit väldigt hög nivå.

H.K.H. Prins Carl Philip

På frågan om vad det betyder att vara involverad i Årets Kock svarade Prinsen:

– Jättekul och hedrande och extremt inspirerande att få vara med och se, och även träffa alla kockarna. Ju mer man lär och ser, desto mer förstår man vilket fantastiskt hantverk det här är och vad duktiga de här kockarna är.

Därefter delade Prinsen ut Gastronomiska Akademiens medalj i guld till David Lundqvist, från restaurang Grand hotel i Saltsjöbaden, som vann med en poängs marginal. Silvermedaljen gick till Martin Moses, restaurang SK Mat och Människor i Göteborg. På tredje plats kom Ludwig Tjörnemo, restaurang Operakällaren i Stockholm.

David Lundqvists bidrag på pilgrimsmussla i finalen bestod av: lätthalstrad pilgrimsmussla med fänkålsbakad romsäck, vitvinssås syrad med bergamott med variation på svenska tomater, fänkålspuré, blodgrape och örter.

David Lundqvists bidrag på pilgrimsmussla i finalen bestod av: lätthalstrad pilgrimsmussla med fänkålsbakad romsäck, vitvinssås syrad med bergamott med variation på svenska tomater, fänkålspuré, blodgrape och örter. Foto: Per Erik Berglund

Årets Kock

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Prins Carl Philip är beskyddare av Årets Kock och för sjätte året i rad satt Prinsen även med i tävlingens hedersjury.