Drottningen invigde barnahus i Leipzig

Torsdagen den 27 september invigde Drottning Tysklands första ”barnahus” i Leipzig. Barnahuset drivs av World Childhood Foundation som Drottningen grundade 1999.

Foto: Michael Bader/Childhood

Drottningen talar vid invigningen i Leipzig.

Drottningen talar vid invigningen i Leipzig. Foto: Michael Bader/Childhood

Childhoods barnahus är till för barn som misstänks ha blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp. Miljön i husen är anpassad efter barnens behov och alla som barnet möter där, till exempel polisens utredare, åklagare, socialtjänst, psykiatri, rättsmedicin, barnhälso- och sjukvård är speciellt utbildade för det. Berörda myndigheter samverkar på plats för att barnet inte ska behöva slussas runt till olika ställen och upprepa sin berättelse om traumat gång på gång.

Barnahus i andra länder

I dag finns det drygt 30 barnahus i Sverige och fler länder har, eller är på gång att få barnahus, bland annat Vitryssland, Polen, Sydafrika och Brasilien. Barnahuset i Leipzig är ett pilotprojekt och planen är att etablera fler barnahus i Tyskland under de närmsta åren.

Ett av rummen i det nya barnahuset i Leipzig.

Ett av rummen i det nya barnahuset i Leipzig. Foto: Michael Bader/Childhood