Prins Carl Philip invigde Götala nöt- och lammkötts­forsknings nya stall

Onsdagen den 26 september besökte Prins Carl Philip Sveriges lantbruksuniversitet(SLU) i Götala och invigde deras nya stall för nöt- och lammköttsforskning.

Prins Carl Philip invigde Sveriges lantbruksuniversitets nya stall för nöt- och lammköttsforskning i Götala.

Prins Carl Philip invigde Sveriges lantbruksuniversitets nya stall för nöt- och lammköttsforskning i Götala. Foto: Björn Larsson Roswall/TT

Besöket inleddes med en rundvandring i Götalas historiska naturbetesmarker där Harri Blomberg berättade. Industridoktorand Kristina Holmström berättade om sin forskning inom ekonomiska fördelar med att skapa stora sammanhängande betesfållor inom ekologisk dikalvsproduktion.

Prins Carl Philip fick en rundvandring i Götalas historiska naturbetesmarker.

Prins Carl Philip fick en rundvandring i Götalas historiska naturbetesmarker. Foto: Björn Larsson Roswall/TT

Efter lunch inledde rektor Peter Högberg invigningen med att hälsa alla välkomna. Därefter talade dekan Kristina Dahlborn, biträdande avdelningschef Peter Thirén och docent Anna Hessle. Som avslutning förrättade Prinsen invigningen av Götalas nya stall för nöt- och lammköttsforskning. Prinsen sade i sitt tal:

I över 50 år har Götala varit en viktig resurs för grundforskning inom nötköttsproduktion. Både som en betydelsefull del av SLU men också genom en mängd uppdrag från externa aktörer både inom och utom landets gränser. [...] Nu är det dags att skapa ny historia, att forska på områden som i framtiden blir nya självklarheter.

H.K.H. Prins Carl Philip

I samband med invigningen avtäckte Prins Carl Philip en skylt som ska sitta vid anläggningen.

I samband med invigningen avtäckte Prins Carl Philip en skylt som ska sitta vid anläggningen. Foto: Björn Larsson Roswall/TT

Efter invigningen fick Prinsen en rundvisning av anläggningen.

Som avslutning på dagen besökte Prinsen Veterinärmuseet i Skara. Veterinär Göran Jönsson och förste antikvarie Maria Vretmark visade museet och berättade om Sveriges första veterinärskola, som grundades i Skara 1775 av skaradjäknen och linnélärjungen Peter Hernquist.