Kronprinsessan i New York

Söndagen den 23 september och måndagen den 24 september fortsatte Kronprinsessan sitt besök i New York för att närvara vid olika evenemang med anledning av öppnandet av FN:s generalförsamling.

Kronprinsessan tillsammans med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres samt ambassadörerna för FN:s globala mål.

Kronprinsessan tillsammans med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres samt ambassadörerna för FN:s globala mål. Foto: Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan inledde söndagen med att delta vid FN:s generalsekreterare Antonio Guterres möte med ambassadörerna för FN:s globala mål. Vid mötet diskuterades arbetet med hållbarhetsmålen.

Därefter träffade Kronprinsessan HH Sheikha Moza bint Nasser av Qatar som berättade om sitt arbetet med det globala initiativ Education Above All (EAA) som hon grundat.

Kronprinsessan i samtal med HH Sheikha Moza bint Nasser om det globala initiativ, Education Above All (EAA), som HH Sheikha Moza bint Nasser grundat.

Kronprinsessan i samtal med HH Sheikha Moza bint Nasser om det globala initiativ, Education Above All (EAA), som HH Sheikha Moza bint Nasser grundat. Foto: Kungl. Hovstaterna

Söndagskvällen inleddes med att Kronprinsessan träffade, tillsammans med professor Henrik Österblom från Stockholm Recilience Centre, havsexperten Jennifer Jacquet som berättade om sitt arbete och forskning som främst är inriktat på high seas (områden utanför nationella gränser).

Som avslutning på kvällen deltog Kronprinsessan vid en mottagning för ambassadörerna för FN:s globala hållbarhetsmål.

Måndag 24 september

Kronprinsessan inledde sin avslutande dag i New York med att närvara vid avtäckningen av en staty av Nelson Mandela i FN:s högkvarter.

Kronprinsessan och Kronprins Haakon framför statyn av Nelson Mandela i FN:s högkvarter i New York, USA.

Kronprinsessan och Kronprins Haakon framför statyn av Nelson Mandela i FN:s högkvarter i New York, USA. Foto: Kungl. Hovstaterna

Därefter deltog Kronprinsessan och Kronprins Haakon av Norge vid FN:s högnivåmöte om haven. Kronprinsessan och Kronprinsen hälsades välkommen av Lise Kingo, vd UN Global Compact. Mötet inleddes med att Lise Kingo talade och därefter Norges statsminister Erna Solberg och Palaus president Tommy Remengesau.

Kronprinsessan höll därefter ett inlägg där Kronprinsessan sa:

Det finns ingen tvivel. Vi är vid en kritisk tidpunkt. Havens tillstånd försämras i en alarmerande takt. Vi har enorma uppgifter framför oss. Men det finns också skäl för optimism. [...] Jag har förmånen att vara del av initiativet SeaBOS – ett resultat av en fortlöpande dialog mellan forskare och fisk- och skaldjursföretag.

H.K.H. Kronprinsessan

Efter högnivåmötet träffade Kronprinsessan och Kronprins Haakon av Norge Achim Steiner, chef för UNDP, som berättade om UNDP:s verksamhet.

Kronprinsessan tillsammans med Kronprins Haakon av Norge och UNDP:s chef Achim Steiner samt Ulrika Modéer, biträdande chef UNDP.

Kronprinsessan tillsammans med Kronprins Haakon av Norge och UNDP:s chef Achim Steiner samt Ulrika Modéer, biträdande chef UNDP. Foto: Kungl. Hovstaterna

Förmiddagen avslutades med att Kronprinsessan träffade FN:s humanitära samordnare Mark Lowcock. Vid mötet fick Kronprinsessan information om den humanitära situationen i världen, FN:s arbete samt aktuella utmaningar.

Kronprinsessan i samtal med Mark Lowcock, FN:s humanitära samordnare.

Kronprinsessan i samtal med Mark Lowcock, FN:s humanitära samordnare. Foto: Kungl. Hovstaterna

Eftermiddagen inleddes med att Kronprinsessan, tillsammans med Kronprins Haakon av Norge, deltog vid UNICEF:s högnivåmöte "Youth 2030" i Trusteeship Council Chamber, FN:s högkvarter.

Kronprinsessan och Kronprins Haakon av Norge vid UNICEF:s högnivåmöte "Youth 2030".

Kronprinsessan och Kronprins Haakon av Norge vid UNICEF:s högnivåmöte "Youth 2030". Foto: Pontus Höök/TT

Kronprinsessans besök i New York med anledning av öppnandet av FN:s generalförsamling avslutades med att Kronprinsessan deltog vid "United Nations Private Sector Forum 2018: Building and Investing in Peace for All" lunch.

Kronprinsessan FN-ambassadör för globala mål

Kronprinsessan är en av 17 ambassadörer som utsetts att ingå i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group. Gruppens uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

I rollen som ambassadör har Kronprinsessan valt att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.