Kronprinsessan vid Håll Sverige Rent-dagen

Lördagen den 15 september invigde Kronprinsessan Håll Sverige Rent-dagen i Kungsträdgården i Stockholm.

Kronprinsessan tillsammans med Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz vid utställningen i samband med Håll Sverige Rent-dagen.

Kronprinsessan tillsammans med Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz vid utställningen i samband med Håll Sverige Rent-dagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessan i samtal med Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz samt ordförande Martin Eriksson.

Kronprinsessan i samtal med Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz samt ordförande Martin Eriksson. Foto: Kungahuset.se

15 september är World Cleanup Day. World Cleanup Day är en del av det världsomfattande initiativet ”Let's Do it! World” där 150 länder deltar. Under dagen samlas frivilliga runt om i världen och städar allt från stränder och floder, till skogar och gator.

Kronprinsessan hälsades välkommen av Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz och besöket i Kungsträdgården inleddes i Håll Sverige Rents base camp. I base camp fick Kronprinsessan information om Håll Sverige Rents verksamhet, Skräplabbet samt träffade grundarna av Esferica som gör solglasögon av återvunnen plast.

Kronprinsessan i samtal med grundarna av Esferica.

Kronprinsessan i samtal med grundarna av Esferica. Foto: Kungahuset.se

Invigningen av Håll Sverige Rent-dagen inleddes med att konferencier Mark Levengood hälsade alla välkomna.

Därefter invigde Kronprinsessan dagen och sade:

Visste ni att hela 80 procent av allt skräp i havet kommer från land? Och det mesta av det skräpet – det är plast. Plast som inte försvinner. Utan som med tiden bryts ner i små, små delar. Och som skadar djur och natur. Plast på land blir plast i haven.

Det är egentligen ganska enkelt. [...] Nu tycker jag att vi tillsammans hjälps åt att hålla Sverige rent. I dag och alla andra dagar!

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan inviger Håll Sverige Rent-dagen.

Kronprinsessan inviger Håll Sverige Rent-dagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter invigningsceremonin fortsatte Håll Sverige Rent-dagen i Kungsträdgården med att Petter, Electric Banana Band feat. Bröderna Nordberg, Mariette och Miss Li uppträdde.