Sverigemiddagen uppmärk­sammar svenska insatser

Fredagen den 14 september gav Kungaparet Sverigemiddag på Kungl. Slottet. Kungafamiljen vill genom Sverigemiddagen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

Kungafamiljen hälsar på gästerna i Lovisa Ulrikas matsal.

Kungafamiljen hälsar på gästerna i Lovisa Ulrikas matsal. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Inbjudna gäster var representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län samt landets landshövdingar. De cirka 170 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet i Lovisa Ulrikas matsal i Bernadottevåningen.

Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet samlade i Lovisa Ulrikas matsal innan Sverigemiddagens början.

Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet samlade i Lovisa Ulrikas matsal innan Sverigemiddagens början. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Marinens Musikkår genomför varje år över hundra framträdanden och medverkar vid statsbesök, audienser, högvakter, förbandsspelningar, tattooer och konserter.

Marinens Musikkår genomför varje år över hundra framträdanden och medverkar vid statsbesök, audienser, högvakter, förbandsspelningar, tattooer och konserter.

Först ut att hälsa på Kungafamiljen var den nytillträdde riksmarskalken Fredrik Wersäll med hustru Anna Wersäll.

Först ut att hälsa på Kungafamiljen var den nytillträdde riksmarskalken Fredrik Wersäll med hustru Anna Wersäll. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Marinens musikkår konserterade i Östra trapphuset när gästerna efter hälsningsceremonin därefter tog sig en trappa upp till Festvåningen där Sverigemiddagen intogs i Vita Havet.

Sverigemiddag är en form av representationsmiddag på Kungl. Slottet som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen år 2013.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Vid kvällens middag var borden dekorerade med brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johans tid. Linnedukarna vävdes av Klässbols linneväveri 2013 och är formgivna av Margot Barolo.

Porslinet var en gåva från riksdag och regering till Kungens 70-årsdag och kommer från Gustavsbergs porslinsfabrik. Porslinet formgavs av Daniel Hassila. Glasen är likaså en del av samma gåva och kommer från Skrufs glasbruk. De är formgivna av Carina Seth Andersson.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Borden var blomsterdekorerade med begonia, silverek, blad av alunrot, krysantemum, nejlikor, nypon, tranbär samt vippor av vass från Drottningholms­parken.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Till bordet hade Kungen Jönköpings läns landshövding Helena Jonsson. På sin vänstra sida hade Kungen Ida-Maria Rigoll, platschef vid Mörrums kronolaxfiske i Blekinge län.

Drottningen hade Gävleborgs läns landshövding Per Bill till bordet, som också höll kvällens tacktal. På sin högra sida hade Drottningen Sven-Olof Isacsson, professor i socialmedicin vid Lunds universitet i Skåne län.

Kronprinsessan hade Jämtlands läns landshövding Jöran Hägglund till bordet. På sin högra sida hade Kronprinsessan kommissarie Tomas Hermander från Kronobergs län.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Kvällens meny. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Prins Daniel hade Dalarnas läns landshövding Ylva Thörn till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef vid Norrbottens idrottsförbund i Norrbottens län.

Prins Carl Philip hade Skåne läns landshövding Anneli Hulthén till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen professor Erika Lagerbielke från Kronobergs län.

Prinsessan Sofia hade Kalmar läns landshövding Thomas Carlzon till bordet. På sin högra sida hade Prinsessan Ingemar Persson, generalsekreterare i Gålöstiftelsen och Sixten Gemzéus stiftelse i Stockholms län.

Sverigemiddagens gäster samlas i festsalen Vita Havet.

Sverigemiddagens gäster samlas i festsalen Vita Havet. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Meny

Rosastekt kalvfilé med gräslökscrème, friterad kapris,
semitorkade tomater och jungfrusallad

*

Smörbakad piggvar med stekta kantareller, rostad blomkål,
champagnesås
och potatispuré med svart hösttryffel

*

Chokladbrownie med blåbärsmousse, saltkola,
blåbärsbavaroise och chokladsorbet

Efter middagen intogs kaffe och avec i Bernadottegalleriet varefter Kungafamiljen drog sig tillbaka och årets Sverigemiddag var till ända.

Text

Till toppen