Kronprinsessan vid invigningen av Bergmanfestivalen 2018

Torsdagen den 23 augusti deltog Kronprinsessan vid invigningen av Bergmanfestivalen 2018 på Kungl. Dramatiska Teatern i Stockholm.

Kronprinsessan inviger Bergmanfestivalen 2018 genom att tända dämonlampan på Dramatens fasad.

Kronprinsessan inviger Bergmanfestivalen 2018 genom att tända dämonlampan på Dramatens fasad. Foto: Johan Jeppsson/IBL

Kronprinsessan tillsammans med Dramatens vd Eirik Stubø och Ulrika Josephsson, teaterchef samt projektledare för Bergmanfestivalen 2018, vid invigningen av festivalen.

Kronprinsessan tillsammans med Dramatens vd Eirik Stubø och Ulrika Josephsson, teaterchef samt projektledare för Bergmanfestivalen 2018, vid invigningen av festivalen. Foto: Urban Wedin/Dramaten

På Dramatens trappa inleddes invigningen med tal av teaterns vd Eirik Stubø och Ulrika Josephsson, teaterchef och projektledare för Bergmanfestivalen 2018. Därefter tände Kronprinsessan neondämonen på Dramatens fasad. Dämonlampan är en hyllning till Ingmar Bergman som sedan 1950-talet inkluderade en djävul i sin signatur.

Foto: Urban Wedin/Dramaten

Efter invigningsceremonin öppnande kulturminister Alice Bah Kuhnke festivalen med tal från Dramatens stora scen. Därefter var det premiär av föreställningen SAFE - en föreställning av tyske regissören och dramatikern Falk Richter med musik av kompositören Valgeir Sigurðs

Bergmanfestivalen

Bergmanfestivalen grundades 2009 av Kungl. Dramatiska Teatern med målet att vara en angelägenhet för den samtida nationella och internationella teaterkonsten genom att presentera föreställningar i Ingmar Bergmans anda.

Jubileumsåret 2018, året då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, bjuder Dramaten återigen till internationell festival i Stockholm. Festivalen öppnar teaterns höstsäsong och pågår mellan 23 augusti och 2 september.

H.K.H. Kronprinsessan är Bergmanfestivalens officiella beskyddare under jubileumsåret 2018.