Kronprinsessan vid Ocean Summit

Måndagen den 18 juni närvarade Kronprinsessan vid Ocean Summit och Volvo Ocean Race i Göteborg.

Kronprinsessan hälsar på Martin Lundstedt, VD Volvo Group, Richard Brisius, VD Volvo Ocean Race, Håkan Samuelsson, VD Volvo Cars och Camilla Nyman, VD för Göteborg & Co.

Kronprinsessan hälsar på Martin Lundstedt, VD Volvo Group, Richard Brisius, VD Volvo Ocean Race, Håkan Samuelsson, VD Volvo Cars och Camilla Nyman, VD för Göteborg & Co. Foto: Tommy Holl/IBL

Som en del av Volvo Ocean Races hållbarhetsarbete har Ocean Summits arrangerats vid sju av hamnstoppen under Volvo Ocean Race 2017–2018. Ocean Summits samlar representanter från idrott, företag, regeringar, vetenskap och havs­förespråkare som gemensamt lyfter frågan kring hur man ska minska plaster i haven.

Temat för Ocean Summit var plast i haven och Kronprinsessan närvarade för att uppmärksamma vikten av att minska plaster i haven. Kronprinsessan är en av 16 ambassadörer som utsetts att delta i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group Gruppens uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. I rollen som ambassadör har Kronprinsessan valt att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.

Efter välkomstanförande av bland andra ambassadör Jan Eliasson, SIPRI inleddes Ocean Summit i Göteborg med att Marcus Eriksen, co-founder av The 5 Gyres Institute, talade om plaster i haven och vad det betyder för det marina livet. Därefter följde ett panelsamtal på temat ”A view from the sea” samt en diskussion om ”Plastic pollution and the need for action”. Efter det talade representanter från Volvo och Stena Recycling om vikten av att företag engagerar sig.

Förmiddagen avslutades med paneldiskussioner där talarna lyfte vikten av att minska användning av plast och hur man kan arbeta för minska nedsmutsningen av haven.

Under eftermiddagens ProAm-race deltog Kronprinsessan ombord på Team Turn the Tide on Plastic's båt. Under Volvo Ocean Race 2017–2018 har teamets fokus varit att belysa FN:s kampanj ”Clean Seas: Turn the Tide on Plastic”. Teamet har ett starkt hållbarhetstänk och skipper under racet är brittiskan Dee Caffari. Martin Strömberg, enda svensk som deltar i Volvo Ocean Race 2017–2018, är del av teamet.

Som avslutning på dagen besökte Kronprinsessan ElectricCity-projektet. Martin Lundstedt, vd Volvo Group, berättade om projektet som är ett samarbete mellan industri, forskning och samhälle utvecklar och testar lösningar för morgondagens hållbara kollektivtrafik.

Kronprinsessan FN-ambassadör för globala mål

Kronprinsessan är en av 17 ambassadörer som utsetts att delta i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group. Gruppens uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

I rollen som ambassadör har Kronprinsessan valt att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.